Odd Kristian Reme. Foto: Tine Simi Brun

Etterlatte vil ha ny Kielland-høring

– Den offisielle fasiten på hva som skjedde da Alexander Kielland-plattformen veltet er granskingsrapporten fra 1981. Det er åpenbart ikke tilstrekkelig, sier talsmann for Kielland-nettverket, Odd Kristian «Kian» Reme.

Det er Stavanger Aftenblad (A+) som først omtalte saken mandag.

Boligplattformen Alexander L. Kielland veltet 27. mars 1980 i den verste ulykken i Nordsjøen på norsk område siden den andre verdenskrig. Av 212 personer om bord omkom 123, deriblant 23 britiske. 30 personer ble aldri funnet.

Årsaken til ulykken ble senere fastslått til å være et utmattingsbrudd i et støttestag i plattformens bærende konstruksjon. Det ble senere slått fast at søylen knakk på grunn av en sprekk og en sveisefeil.

Interessen for Kielland-ulykken kom opp igjen høsten 2016 da ukjent informasjon om ulykken ble publisert i en ny bok. Samtidig ble det avslørt av Stavanger Aftenblad at hele forklaringen på hvorfor ulykken skjedde, ennå ikke er offentlig kjent.

Nettopp derfor vil pårørende og etterlatte markere at de fortsatt krever svar. Stortinget ønsker ikke å ta opp saken, så høringen arrangeres av Kielland-nettverket.

Høringen finner sted mandag og tirsdag i Stavanger og skal ifølge Reme slippe til orde de fagfolkene som ikke ble hørt den gangen den offisielle granskingen av ulykken ble gjennomført. (©NTB)