Stavanger

– Ett narkodødsfall er ett for mye

50 narkotikadødsfall i Stavanger på fem år. – Forferdelig trist, sier Paul Hjelmervik i Kirkens Bymisjon. Forebyggende arbeid er nøkkelen for å få færre narkodødsfall

Tekst: Kristin Frafjord

– Det er forferdelig og veldig trist, sier Paul Hjelmervik i Kirkens Bymisjon.

Antall dødsfall knyttet til narkotika har økt på landsbasis de siste fem årene.

I Stavanger kommune var det i alt 50 narkotikautløste dødsfall i perioden 2009–2014. Syv av dem som døde bodde ikke i kommunen.

– Tallet på narkomane holder seg ganske stabilt. Jeg vil ikke si at det er flere eller færre enn for fem år siden, sier Hjelmervik som også har ansvaret for Asfalt-selgerne.

Prosjekt overdose       

De fleste narkotikautløste dødsfall skyldes overdoser.

– Nå ser vi at flere har gått over på metadon og Subutex. Det har positiv effekt på overdosestatistikken, sier Hjelmervik.

Helsedirektoratet har satt i gang en nasjonal overdosestrategi for å hindre flere overdosedødsfall. Stavanger kommune er med.

– Vi må styrke brukerne og lære dem blant annet hjerte- og lungeredning. Det forebyggende arbeidet er viktig, sier Marte Kristin Helle, leder av overdoseprosjektet i Stavanger kommune.

Hun mener samarbeid ved overganger fra institusjon til kommunen er viktig.

– Det er viktig å sørge for oppfølging og ettervern når de forlater en instans for en annen, sier hun.

Prosjektet varer fram til 2017 og har en nullvisjon.

– Ett overdosedødsfall er ett for mye, sier Helle.

Forebygging

Sandnes kommune hadde i perioden 17 dødsfall grunnet narkotika. De jobber aktivt for å hindre ungdom i å oppsøke rusmiljøet.

– Vi har et godt samarbeid med politiet og har ukentlige møter, sier Kristin Stien, som er koordinator for samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Sandnes kommune.

Bente Lyse er avdelingsleder for fagteam rus i Sandnes kommune. Hun mener det er viktig å prate om risikoen.

– Vi er opptatt av å snakke med brukerne om risikoen ved bruk av rus og hva det i verste fall kan føre til. Det viktigste er likevel å forhindre at folk blir rusavhengige, sier hun.

Mer fra Dagsavisen