Nyheter

– Et skjellsord å være politiker

Fylkestoppen i Ap, Marianne Chesak, måtte ta en runde med familien om hva de skulle gjøre dersom sinte demonstranter skulle plutselig stå i hagen deres.

Marianne Chesak har sagt ja til å fortsette i politikken. Hun har sagt ja til toppvervet, å bli innstilt som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet på fylkestinget i Rogaland. Valget var ikke like lett som hun hadde håpet.

– Det har blitt et skjellsord å være politiker. Det har blitt helt ok å forakte de som bestemmer, nesten på et personlig nivå, sier Chesak til RA.

Ap-kvinnen mener det har blitt tøffere å være politiker. Én ting er et tilspisset politisk debattklima. En annen ting er folk i gata. Spesielt bompengedebatten har satt en støkk i henne.

– Som politiker så skal man tåle litt hets, men mine to eldste barn leser aviser og de ser hva folk skriver i kommentarfeltene.

LES OGSÅ: – Klart bom-raseriet gjør inntrykk

Opphetet bompengedebatt

Politikere på Nord-Jæren er blitt hetset og truet i bompengedebatten. Folk har oppfordret til troppe opp hjemme hos politikere.

– Familien måtte ha en samtale hjemme, om hva vi skulle gjøre dersom noen skulle komme og demonstrere i hagen vår. Det kan skje. Uansett gjør slike ting det vanskeligere og mer krevende å si ja. Det er ikke kjekt når folk skriver at «hun er en tyv. De stjeler våre penger. De er en forrædere, og at ungene bare må tåle å høre det», forteller Chesak og fortsetter:

– Vi må finne ut hvorfor det er blitt slik. Er det kun bompengesaken? Eller er det en annen frustrasjon som ligger i bunn? Dette må vi ta på alvor.

– Andre politikere er blitt truet mer enn meg. Slik får en til å tenke. Det får folk til å tenke seg om to ganger før de stiller til gjenvalg. Slik gjør det vanskeligere å rekruttere engasjerte folk til politikken – selv om jeg som nominasjonskomitéleder i Stavanger ikke har opplevd at noen vil trekke seg, sier fembarnsmoren, som har fire døtre og en sønn.

Chesak måtte spør sine to eldste døtre på 16 og 15 år, om de synes hun burde fortsette i politikken.

– Svaret jeg fikk var herlig å høre: «Åh, mamma, det må du gjøre. Det er så viktig det du gjør», gjenforteller Chesak.

– Jeg blir faktisk litt motivert av hetsen. Jeg kjente at det gikk en fanden i meg. Disse kreftene skal ikke knekke meg.

– Oppgulp blir offentlig

Svein Tuastad, statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, tror ikke politikerforakten har økt, men han mener sosiale medier har løftet «private oppgulp» fram i offentligheten.

– Før var ting som ble sagt i venners lag, på kafeen, rundt pizzabordet holdt privat. Det forble i en privat sfære. Med sosiale medier så går tidligere private oppgulp ufiltrert og uredigert rett ut i offentligheten, sier Tuastad til RA.

Det er ingen grunn til å tro at det råder mer politikerforakt i dag enn før, mener Tuastad, og politikere må tåle å stå i stormen, men det går en grense.

– Det er viktig for rekrutteringen å slå hardt ned på når politikeres privatsfære blir invadert. Det kan ødelegge hele politikken. Den grensestolpen må stå fast, fastslår Tuastad.

Mer fra Dagsavisen