Vikings keeper Iven Austbø slipper inn 2-0-målet til Sarpsborg 08s Anders Østli under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Viking på Sarpsborg stadion. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Et seks dagers mareritt

KOMMENTAR: Sarpsborg 08–Viking 3–0. Tre kamper og tre tap. Det har aldri skjedd på øverste nivå fra seriestart i Vikings stolte klubbhistorie og er et historisk lavmål.

Følg RA Sporten på Facebook!

Søndagens tap mot Sarpsborg 08 var av sorten som bare må fortrenges så fort som mulig.

For mot VIF og Tromsø hadde Viking i det minste noen lengre gode perioder. Her var det helt god natt nærmest i 90 minutter.

LES OGSÅ: Slik var Sarpsborg 08-Viking

Keeper Iven Austbø satte tonen på direkten. 1-0-scoringen fra distanse var absolutt mulig å redde selv om ballen nok flakket i vinden.

Etter det hang Viking i tauene og lot Sarpsborg hamre løs. Det så ut som om det var divisjonsforskjell på lagene. Så ille var det.

Det som skjedde etter kampen var også interessant. Ian Burchnall satte de tre strake kampene nærmest utelukkende på kontoen for en skandaløs terminliste. Han var klar på at Viking fikk to kampers hvile når de andre har fått tre. Engelsmannen pekte på at de var helt tomt i beina da han snakket med rettighetshaver Eurosport.

Noen sekunder senere fikk André Danielsen samme spørsmålet. Han avfeide det som tøv å skylde på terminlisten. Beina hans var helt fine. Dette var kort og god ikke godt nok, slo kapteinen fast.

LES OGSÅ: Knust etter generaltabbe

Sannheten ligger sikkert et sted midt i mellom, men problemet til Viking er at RBK, Odd og Brann står for tur i de neste kampene. Dette ender fort i seks strake tap ikke tre. Framstår Viking på samme måte spillemessig som mot Sarpsborg skal jeg faktisk garantere null poeng.

Skjer det er det full krise i Viking til tross for at alle skjønte at dette kunne bli en tung sesong med en skjør, ung og tynn stall.

I et slikt scenario ryker selvtilliten til spillerne alt før kampene de skal kunne vinne kommer.

I tillegg vil publiukum nærmest svikte fullstendig på direkten. Sånn er det dessverre bare i Stavanger. Resultatene er det eneste som teller. Synergieffekten er dyster å tenke på. Klubben busjetterte med ti millioner i publikumsintekter mot 9,1 i fjor. Når vi vet hvor sårbar økonomien er sier det seg selv hvilket problem dette kan bli.

Viking kan selvsagt håpe på noen små mirakler. Og kanskje en Samuel Adegbenro tilbake. Likevel må det også skje noe fotballmessig her.

De første kampene har gitt oss naivitet, et hav av personlige feil og sjansesløseri. Vi kan allerede ane at dette vil bli en desperat kamp for å overleve.

Da må faktisk Ian Burchnall og Bjarte Lunde Aarsheim være åpne for å endre til en mer defensiv og kynisk tilnærming etterhvert. Jeg håper de er pragmatiske nok til å innse at det går en grense hvor skjæringspunktet mellom utvikling og resultater må diskuteres.

For øvrig kan vi også spares for flere daffe utoverskrudde cornere fra Steffen Ernemann nå! Det er slike sitiasjoner et bunnlag kan skaffe lette mål på. Da må cornerene skytes inn ikke chippes.

Man skal selvsagt vokte seg for å male fanden på veggen seks dager ut i en ny Elitseriesesong, men det er faktisk historisk lavmål resultatmessig.

Da må man få lov til å bli litt bibelsk avslutningsvis;

For om dette Viking-laget skal ta poeng hjemme mot RBK på tampen av påsken kreves det nesten en oppstandelse på nivå med den høytidens hovedperson sto for.
 

Kampfakta og Viking-børsen:
Eliteserien fotball
Sarpsborg – Viking 3-0 (1-0)
Sarpsborg stadion, 4230 tilskuere
Mål: 1-0 Anders Trondsen (2), 2-0 Anders Østli (56), 3-0 Patrick Mortensen (68).
Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand.
Gult kort: Robin Shroot, Karol Mets, Viking.
Sarpsborg (4-4-2): Anders Kristiansen – Henri Toivomäki, Anders Østli, Sigurd Rosted, Joachim Thomassen – Jon-Helge Tveita (Ole Jørgen Halvorsen fra 60.), Matti Lund Nielsen, Kristoffer Zachariassen, Anders Trondsen (Krepin Diatta fra 71.) – Patrick Mortensen, Jonas Lindberg (Erton Fejzullahu fra 80.).
Viking (4-2-3-1): Iven Austbø 3 – Claes Kronberg 5, Michael Ledger 3, Karol Mets 3, Kristoffer Haugen 4 – André Danielsen 4, Steffen Ernemann 3 – Julian Ryerson 5, Robin Shroot 2 (Patrick Pedersen fra 69.), Michael Haukås 2 – Kwesi Appiah 3 (Mathias Bringaker fra 77.).