Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Arne Ove Bergo

Erna tar opp vestlandshansken

En uke etter at Jonas Gahr Støre (Ap) fisket etter velgere nedover vestlandskysten, følger Erna Solberg (H) samme løype i kampen om de viktige velgerne i vest.

Statsministeren vestlandsturné braker løs blant seler og sjøløver i Akvariet i Bergen – hvor Solberg selv hadde sommerjobb da hun var ung – lørdag formiddag.

Derfra går det slag i slag gjennom Hordaland, Rogaland og Vest-Agder med nærmere tretti stopp hos bedrifter, sykehjem, integreringstiltak, privatpersoner og kultur- og sportsbegivenheter de neste fire dagene.

Akkurat slik Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde det uka før.

Det er ikke tilfeldig at landets to største partier begge velger å starte valgkampen i Vestlandets sørligste fylker. Vestlandet har tradisjonelt vært de borgerlige partienes bastion. Men krisen i oljeindustrien har ført til bevegelse i velgermassene også i vest. Ap øyner håpet om å kapre nye mandater, fastslo Jonas Gahr Støre forrige uke. Like viktig er det for Erna Solberg å hindre at det skal skje.

– Ap og Høyre konkurrerer nå om virkelighetsbeskrivelsen på Vestlandet: Er alt tilbake til det normale? Har regjeringen gjort alt den kunne? Er alt på stell nå, eller har vi et underliggende strukturelt problem, påpeker valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU til NTB.

LES OGSÅ: Stoler ikke på Støres skatteplan

«For lite høyre med Høyre»

Han sier målingene så langt tyder på at Ap vil gjøre det bedre på Vestlandet nå enn for fire år siden, men understreker at Vestlandet fortsatt et område hvor Ap sliter.

– Spørsmålet er om de vil slite like mye som før. Uansett innser nok Ap at de skal de ha sjanse til regjeringsmakt, så kan de ikke tape like mye på Vestlandet som sist, sier Todal Jenssen.

Valgekspert og Høyre-medlem Johan Giertsen, som driver nettstedet Poll of polls, uttalte forrige uke at Arbeiderpartiet kan vinne opp mot fire nye mandater i Hordaland og Rogaland til sammen dersom partiet får «full klaff».

Todal Jenssen sier en av Solbergs utfordringer i valgkampen blir å beholde de sympatisørene som synes det har blitt for lite høyrepolitikk de siste årene.

– Det kan lede noen av dem til Frp, men flere trolig til passivitet. Disse har Erna en jobb å gjøre med å overbevise, sier han.

LES OGSÅ: Størst skattenedgang i Rogaland

Gjentar kaffevisitt i Bømlo

En annen utfordring for Erna er å holde de to samarbeidspartiene Venstre og KrF i folden. I begge støttepartiene har misnøyen med den blåblå-regjeringen tidvis vært intens de siste fire årene.

At Solberg i år som for fire år siden, har satt av 50 minutter i sitt stramme turnéprogram til å drikke kaffe med foreldrene til KrF-leder Knut Arild Hareides foreldre på Bømlo søndag, må tolkes i det lyset, mener Todal Jenssen.

– Det rives og slites i KrF for tiden når det gjelder et fortsatt samarbeid på borgerlig side, og Ap er stadig ute med invitter, så det kan nok være lurt å vedlikeholde en vennskapelig tone med Hareide. Et slikt kaffebesøk kan være en investering på lang sikt, påpeker valgforskeren.

LES OGSÅ: – Rogaland har vært en bastion for Høyre-siden. Nå står den for fall

Stadig tidligere valgkamp

Solberg tyvstartet valgkampen allerede i starten av juli med en rundreise gjennom seks fylker på Østlandet. Også de andre partiene har brukt store deler av juli på valgkampvirksomhet. Todal Jenssen sier det har vært en klar tendens ved de siste valgene at valgkampen begynner stadig tidligere.

– Lenge var det sånn at partiene var enige om en politisk fellesferie fra stortingssesjonens slutt og ut fellesferien før man gikk inn i fem og en halv ukes råkjør fram til valget, men slik er det definitivt ikke lenger. I år begynner de enda tidligere enn før og de legger mer i det, det er tydelig at det denne gangen er mye på spill, sier han.

Todal Jenssen sier faren med en så tidlig start er en slitsom valgkamp med politikere på tomgang som bare gjentar seg selv til det kjedsommelige.

– Jeg skal innrømme at jeg frykter at denne valgkampen skal bli sånn, medgir Todal Jenssen.

LES OGSÅ: – Rogaland er best på omstilling