Nyheter

Erna Solberg om lokale bedrifter: – Helt i spissen på ny teknologi

Statsministeren lot seg imponere da hun hadde digitalt innspillsmøte med fem Rogalandsbedrifter.

Fredag inviterte statsminister Erna Solberg (H) fem lokale bedrifter til et digitalt innspillsmøte. Statsministeren ville høre med bedriftene om det var områder regjeringen kunne forbedre sin støtte til utvikling og innovasjon i norsk næringsliv.

Solberg fikk innspill fra Alginor, Beyonder, Horisont Energi, Ryfylkefrukt SA og Saferock. Disse bedrifter driver aktivitet knyttet til bærekraft og grønn omstilling, og har mottatt støtte fra virkemiddelapparatet via Innovasjon Norge, Forskningsrådet, IPN og lignende.

I løpet av møtet presenterte alle bedriftene seg og svarte på spørsmål fra statsministeren. Blant annet fikk Solberg høre om en ny måte å produsere betong på som kan redusere CO2-utslippet under produksjonen og Ryfylkefrukts framtidsretta og lønnsomme produksjon av søtkirsebær i tunnel.

Les mer om bedriftene nederst i saken.

– Det er utrolig hvor helt i spissen på ny teknologi man er på mange områder. Det er veldig positivt, sa Erna Solberg, etter møtet med de lokale gründerne.

– Viktig med risikokapital

I 2020 delte Innovasjon Norge ut 12,6 milliarder kroner til utvikling og innovasjon i norsk næringsliv. Det er mer enn en dobling fra året før. 6,1 milliarder kroner gikk til prosjekter med positiv virkning på miljø eller klima, mot 2,9 milliarder i 2019, opplyser regjeringen i en pressemelding i forkant av møtet.

Bjørgulf H. Eidesen i Horisont Energi, var en av de som ga innspill til Erna Solberg om investeringer i norsk næringsliv. Han mener det å kunne gi Innovasjon Norge et større apparat til å kunne være med å hjelpe bedrifter i skaleringsfasen er viktig.

– Den tidlige kapitalen som man gjerne trenger for å komme noen vei, er vanskelig å få tak i. Det krever veldig mye arbeid og tar veldig mye tid, du må gjerne ut av landet, sier Bjørgulf H. Eidesen i Horisont Energi.

Han har stor tro på å gi Innovasjon Norge mulighet til å kunne skaffe risikokapital til de som ikke nødvendigvis skal drive med et stort forskningsprosjekt, men til de som har lyst å realisere.

– Det kan skape arbeidsplasser og gjøre til at ting går litt fortere og at flere kommer gjennom nåløyet, forklarer Eidesen.

LES OGSÅ: Gjør sagflis om til batteri for industri og tungtransport

– Tid er en utfordring

Svein Kvernstuen i Beyonder hadde også noen innspill til statsministeren.

– Når du spør hva virkemiddelapparatet kan bli bedre på, har jeg lyst å si litt om tid, sier Kvernstuen.

Han forklarer at EU klarer å håndtere, prosessere og behandle to til fire tusen søknader i løpet av halvannen til to måneder, mens for eksempel noen av de regionale forskningsfondene bruker bort imot fire måneder til å behandle søknader på 3 millioner kroner.

– Det betyr en del å gå å vente på svar på søknadene. Man må pakke aktiviteter i prosjekter, søkte, vente på godkjenning, så komme i gang, og når man er ferdig må man skrive rapport, før man søker videre på neste prosjekt, sier han.

Kvernstuen viser til et program som heter "Pilot-E," hvor de kjører "fast track" gjennom denne prosessen. Det synes han er en filosofi man bør se enda mer på.

– Så lenge man leverer i henhold til planen, vil det være mer effektivt. Tid er en knapphetsfaktorer som er en utfordring, påpeker han.

Kvernstuen sier også til statsministeren at det er viktig å tilpasse utdanningsprogrammene til det det er behov for, og de fremtidsretta arbeidsplassene som kommer.

LES OGSÅ: Forus-bedriften Beyonder får 125 millioner

Fakta om bedriftene

Alginor ASA (Haugesund) Selskapets innovasjon, AORTA, er todelt og kombinerer bærekraftig, miljøvennlig og moderne høsteteknologi med avansert bioraffineringsteknologi for totalutnyttelse av stortare til fremstilling av mat- og legemiddelingredienser uten bruk av skadelige kjemikalier.

* Beyonder (Sandnes) har utviklet en revolusjonerende høyeffekt energilagringsteknologi. Svein Kvernstuen og hans team med Dr. Fengliu Lou i spissen har jobbet med ideen siden 2016 og har utviklet tre produkter som skal produseres fra egen fabrikk i Norge i 2023: Karbonmateriale laget av treflis, superkondensator celler og en kombinasjon av Li-ion celler og superkondensator. Selskapet har nå 25 årsverk og den første fabrikken er under bygging på Forus. 

* Horisont Energi (Sandnes): er et nyetablert selskap som startet opp i 2019. Selskapet utvikler en utslippsfri verdikjede for produksjon av blå ammoniakk og hydrogen. De har også utviklet karbonteknologi/CSS for offshore transport og lagring av karbon.

* Ryfylkefrukt SA (Hjelmeland): består av 20 fruktdyrkere som har gått sammen om en storsatsing i Årdal i Ryfylke. Prosjektet skal opparbeide ny kunnskap slik at dyrkingsteknikken med intensiv søtkirsebærproduksjon i potter skal gi en framtidsretta, effektiv og lønnsom produksjon av søtkirsebær i tunnel. 

* Saferock (Stavanger): bruker en 15-år gammel patent til en ny måte å produsere betong på som kan redusere CO2-utslippet under produksjonen. Gjennom doktorgradsstudier er patentet videreutviklet, selskapet har kjørt tester med godt resultat og er nå i samarbeid med bedriften Velde Pukk AS for større testing.

LES OGSÅ: – Vi er den aktøren som har kommet lengst i Norge

Mer fra Dagsavisen