Annonse
Det har i sommer, på nett og i presse, pågått en viktig debatt om mirakelskolen Acta i Stavanger. Foto: NTB Scanpix

«Er Rogaland rammet av destruktiv kristendom?»

DEBATT: Det har i sommer, på nett og i presse, pågått en viktig debatt om mirakelskolen Acta i Stavanger.

Annonse
Rogalandsavis

Av Levi Fragell, livsynsdebattant

Flere har påpekt at både teori og praksis i dette miljøet er i strid med sunt folkevett så vel som respekt for yngre medmennesker.

At slike forhold nå ikke lenger er begrenset til ekstreme sekter, er overraskende selv for en forhenværende pinsepredikant som meg selv. År etter år har jeg vært urolig for de evangeliske sommerstevners fokus på barn og tenåringer, og har reist offentlig kritikk, i håp om at seriøse kristne ville reagere.

Da Acta-skolens praksis nå ble eksponert ville jeg gjøre et nytt forsøk på vekke de tradisjonelle teologiske kretser til protest, og skrev innlegg på et viktig nettsted for prester og forkynnere, nemlig Forum for kirke, teologi og liturgi. Den reaksjon jeg der fikk var kort og godt skremmende, idet en kristen ungdomsleder på Sørlandet fortalte begeistret om en gutt på 10-11 år «som ber for folk slik Acta lærer. Han har aldri sett noe annet enn gode tårer, latter og måpende ansikter fra folk han ber for. Om det er dette Acta lærer bort støtter jeg det fullt ut.»  Ungdomslederen fortalte at den samme gutten hadde hatt «en knallsterk personlig åndelig opplevelse der han opplevde at Gud begynte å snakke til ham på sammen måten som det som beskrives i profetiskole-reklamen til Acta.»

Fra de øvrige nesten 3000 medlemmer i dette teologiske nettforumet var det ikke en eneste kritisk bemerkning til denne unge lederskikkelsen. Og det som skjer stadig vekk er at prester, predikanter og kristne toppolitikere stiller opp hvor som helst og legitimerer alt. Slik har det vært siden Troens Bevis fra 60-tallet samlet flere misjons- og statskirkemedlemmer enn pinsevenner til sine mirakelstevner, uten at vi hørte en lyd fra kirkens fremste ledere. Ingen tør si om utviklingen er gangbar teologi eller ikke. Den norske kirkes egen Stavanger-biskop, Ivar Braut, har uttalt seg offentlig med ubetydelige teologiske og etiske forbehold.

Den første uke i september har nå den internasjonale Revival Alliance avholdt sitt stevne i Oslo Convention Center ved Tønsberg. Flere av verdens mest kjente karismatiske og evangelikale ledere var talere, som John Arnott og Bill Johnsen. Disse karene har via spektakulære menigheter i Toronto i Canada og Redding i California endret det kristne verdensbildet – og det er rimelig å spørre om Rogaland er særlig hardt rammet, ved at lokale kristne kretser år etter år har gitt sin åpne støtte til disse predikantene. Det gjelder ikke minst IMI-kirken og Acta-skolens pedagoger.

Annonse