Du kan jo tenke deg hva som er verst med jobben, sier Elise Aas Ersdal (18) fra Stavanger. Hun er én av mange som søkte på sommerjobb i Stavanger Turistforening. I tillegg til dotømming, merker de stier, bygger varder og vasker hytter. I bakgrunnen Daniel Gartha Hammer (17). Foto: Magnus Akre Thorup

Er dette sommerens morsomste drittjobb?

Tro det eller ei, denne jobben er det rift om. Elise Aas Ersdal (18) fra Stavanger tømmer hyttedoer for andre år på rad.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Når Stavanger Turistforening (STF) søker sommervikarer til å tømme utedoene på hyttene deres, strømmer det inn med søknader. I år var det faktisk så mange som ville ha jobben at kandidatene kun fikk én uke hver med dotømming.

LES OGSÅ: De inviterer til tur i Obstfelders fotspor

Elise Aas Ersdal (18) fra Stavanger var én av dem. På bildet tømmer hun do på turistforeningshytten Støle i Ryfylkeheiene.

– Jeg hadde denne jobben i fjor også, og jeg gjør det gjerne igjen, sier Ersdal til RA.

– Hvorfor er det en kjekk sommerjobb?

– Du kommer deg vekk fra byen. Du ser mer av Norge og opplever mer enn hvis du drar på en eller annen strandferie, sier Ersdal, som var så heldig å tilbringe dotømmeuken sammen med tre hun kjente fra før.

LES OGSÅ: Reise: Nytt til norgesferien

– Det beste med jobben er å gå tur med folk som du liker å snakke med. Det er helt fantastisk å gå i fjellet og se hvor flott land vi bor i, sier Ersdal.

Foruten dotømming merket ungdommene stier, bygget varder, malte og ryddet og vasket turistforeningshyttene. I løpet av fire uker denne sommeren skal hyttene bli klare for høysesongen i august.

54 søknader

Driftsmedarbeider Erik Gram Kverneland mottok hele 54 søknader til jobben med hyttevedlikehold i sommer.

LES OGSÅ: Unike hoteller i unik natur

– Vi hadde rekordmange søkere til jobben, mer enn dobbelt så mange søkere som det vi klarer å tilby sommerjobb. Det er veldig kjekt, sier Kverneland.

 I løpet av sommeren skal 26 ungdommer vandre på fjellet og tømme do. Noen av hyttedoene er allerede tømt og klare for påfyll fra fjellfolket.

 – Halvparten av dem som har fått jobb i 2016 jobbet også for oss tidligere. Det er gøy å se at de kommer tilbake, til tross for varierte oppgaver, sier Kverneland.  

– Interessen vokser

En fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for Turistforeningen viser at 46 prosent av alle voksne sier de ønsker å gå fjelltur i sommer.

LES OGSÅ: – Redd Skurvedalen

– Interessen for friluftsliv vokser, noe medlemstallene viser gjennom 17 år med solid vekst. I Stavanger har vi i år 1600 flere medlemmer enn i fjor, en økning på 7 prosent. Og vi venter nok et storinnrykk i og etter ferien, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Må til Stranddalen

Sommeren er høysesong for friluftsliv og opplevelser i fjellheimen, ved kysten og i skogen. Stavanger Turistforening har 44 hytter disponible og mange turforslag til store og små.

– Fjellet er fantastisk om sommeren. For min del går turen først til fjelltraktene rundt Voss denne sommeren, og så må jeg en tur til Stranddalen for at sommeren skal være komplett. Det er mulig å gå til Stranddalen fra mange kanter, og området rundt egner seg veldig godt for dagsturer. Det er et fantastisk terreng, avslutter Preben Falck.

LES OGSÅ: Anne-Sofie sover ute hele mai