Equinor vant gigantprosjekt for havvind i USA

Equinor har vunnet kampen om å bygge ut vindkraft som kan forsyne 500.000 husstander i New York med strøm.

Guvernør Andrew M. Cuomo i delstaten New York har kunngjort at Equinors Empire Wind-prosjekt er vinner i delstatens første store havvindauksjon.

Havvindprosjektet på 816 MW vil levere fornybar energi til forbrukere i New York. 

Det ventes at prosjektet vil omfatte utbygging av 60–80 vindturbiner. Samlede investeringer vil være på om lag 3 milliarder dollar, og prosjektet skal kunne forsyne over 500.000 hjem i New York med strøm, med antatt oppstart seint i 2024.

– Stolte

– Vi er stolte over å få tildelt dette store havvindprosjektet utenfor kysten av New York. Empire Wind representerer et gjennombrudd for Equinors globale havvindmål, og er et viktig steg i selskapets utvikling mot å bli et bredt energiselskap. Vi har vist at vi er konkurransedyktige, i tøff konkurranse, med vårt første vindprosjekt utenfor Europa, sier konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim, i en pressemelding. 

To år etter at Equinor sikret seg det attraktive lisensområdet på 80.000 acre for Empire Wind-prosjektet i New York-bukta, er selskapet valgt ut til å forhandle om langsiktige kontrakter i tråd med målene som er satt av myndighetene i New York i forbindelse med utvikling av havvindsindustrien, i sterk konkurranse med andre budgivere. Tildelingen er avhengig av at kjøps- og salgsavtalen for grønne sertifikater trer i kraft, noe Equinor ser fram til å sluttføre sammen med NYSERDA, ifølge pressemeldingen. 

– Har tillit

– Å vinne auksjonen i sterk konkurranse med andre budgivere, viser at myndighetene i New York har tillit til at Equinor kan utvikle store energiprosjekter til havs, og levere rimelig, fornybar energi, samtidig som det gir betydelige økonomiske muligheter lokalt. Vi ser frem til å samarbeide med våre partnere i hele delstaten New York for å videreutvikle dette prosjektet, sier Christer af Geijerstam, direktør for Equinor Wind US.