Énsakspartiet FNB?

LEDER: Enn så lenge surfer FNB på at Frp sitter i regjering og opplever å få bompengemotstanden sin tilgriset av kompromisser, skriver Bjørn G. Sæbø.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt denne vårens store snakkis. Etter å ha vært en liten, men i høyeste grad aktiv partigruppe i Stavanger siden 2015, er FNB blitt et nasjonalt anliggende.

I Oslo får FNB 9,1 prosent oppslutning på en fersk måling, mens partiet kjørte forbi Ap og fikk utrolige 20,6 prosent i Bergen i maimålingen. Enn så lenge surfer FNB på at Frp sitter i regjering og opplever å få bompengemotstanden sin tilgriset av kompromisser.

Mens FNB i Oslo og Bergen er høyt oppe på ferskt raseri mot nye bomringer, er originalutgaven i Stavanger på vei inn i voksenfasen med eget partiprogram.

Gjennomgangsmelodien i programmet – ved siden av det åpenbare neiet til bompenger – er at FNB til tross for navnet ikke skal være et énsaksparti. Programmet som skal brukes i lokalvalgkampen følger kinarestaurant-prinsippet om at alle skal kunne finne noe som smaker blant mangfoldet av retter.

LES OGSÅ: Vil vise at de kan mer enn én sak.

FNB mener noe om det meste, fra storkommune på Nord-Jæren (som de er for), til Stavanger Forum (de er imot kommunal involvering) til oppgradering av sandvolleyballanlegget ved Mosvatnet.

Mens boligpolitikken til partiet ligger til venstre, snakkes det til høyresiden med motstand mot eiendomsskatt og ekspropriering. FNBs problem – dette gjelder forresten mange partier – heter inndekning, som igjen er et annet ord for bompenger.

Håpet om at staten skal betale for bane fra sentrum via Ullandhaug til flyplassen og tilsvarende for bane fra Forus til Sola og Risavika, er forsiktig uttrykt naivt.

Når programmet gir litt til alle samtidig som flere og flere andre partier sier nei til bompenger, risikerer FNB å bli ett parti blant mange partier rundt sentrum av det politiske landskapet.

I Stavanger har FNB Frode Myrhol som fremste aktivum, og lokallaget kan nok holde det gående så lenge partigründeren orker. Sånn sett er det riktig at FNB ikke er et énsaksparti – det er snarere et énmannsparti.