Edvald Boasson Hagen i den blå Coop-drakten var det største trekkplasteret i årets Tour des Fjords, men neste år vil Dimension Data-rytteren garantert få selskap av mer profilerte ryttere enn han selv. Foto: Pål Karstensen

Endelig kommer trekkplastrene!

KOMMENTAR: Eller i hvert fall lagene til stjernene, men de beste lagene har også ofte de beste rytterne. Så uansett hvordan du snur og vender på det, er Hammer Race Stavanger umåtelig spennende.

Følg RA Sporten på Facebook!

Konseptet er smart, da hvert lag kommer med syv ryttere. De skal konkurrere i sprint, klatring og lagtempo og hvert lag får stille med fem mann på hver av de tre øvelsene som foregår over tre dager.

Det jeg tror syklistene selv liker så godt med ideen er at de får sykle mer som et del av et lag. Samholdet i et sykkellag, der alle ofrer seg for kapteinen sin, er sterkt, men her er det ingen kaptein siden alt handler om laget. Laget tar poeng på de to første etappene, og det laget med flest poeng starter først på den avsluttende tempoetappen der første lag i mål vinner.

At alt foregår på samme sted, i kortere rundløyper og at publikum dermed får se rytterne mer enn en gang er også positivt. Både for rytterne og ikke minst for publikum. Det er alltid sånn at det er mest folk i rundløypene i Stavanger sentrum, opp Grisabakken og ved målgang. Nå blir det ikke bare en del av løpet, men hele løpet.

LES OGSÅ: Stavanger får ti World Tour-lag på start i 2018

I tillegg får de som er interessert i vattoverføring og pulsoverføring det servert direkte, sammen med en interaktiv videooverføring fra enkelte av syklistene som vil feste kamera på hjelmene mens de sykler. Hammer Series testes ut for første gang i Limburg nå i Juni, og det er denne typen sykkelfest du forventer å se i Nederland, Belgia og Frankrike der sykkel er det største som finnes. Derfor er det også imponerende jobbet og veldig gledelig at Stavanger er med som arrangørby fra starten.

For det er ikke bare det at verdens beste sykkellag, med noen av de største stjernene kommer. Det i seg selv er mer enn nok for å selge det, men det er også alt rundt. Du har sykkelutstillinger, du har messer, du har sykkelritt for ungene og fanzoner med alt mulig rart.

Konseptet med Tour des Fjords classic, som er turrittet som blir arrangert i dag, blir også tatt vare på. I Belgia blir det arrangert 50 km, 75 km, 100 km og 150 kilometers turritt, der sistnevnte vil gå i nøyaktig samme trasé som proffrittet.

LES OGSÅ: Boasson Hagen vant Tour des Fjords

Det vil si at du kan få lov til å prøve deg mot verdens beste syklister. Turrittene er lagt til lørdagen, der det skal konkurreres i klatring, slik at de som vil kan laste opp tidene sine opp stigningen de sykler og sammenligne det på Strava mot proffsyklistenes tider.

Kort sagt har du noe for alle, i et innovativt og spennende format som sykkellagene selv har vært med på å utvikle. 12 World Tour-lag har vært med på utviklingen, og ti av dem er allerede garantert å komme til Stavanger for å sykle Hammer Race.

Fem av dem deltar også på Tour des Fjords i dagene før, og du skal heller ikke se bort ifra at flere av lagene vil fullføre den norske trippelen med Tour of Norway uken før. Det vil sette Norge på sykkelkartet som aldri før, hvis vi klarer å gjøre de to ukene til stedet der alle syklister vil.

LES OGSÅ: Sponsorene godtar stjernemangel

Selvfølgelig vil fortsatt Giro d’Italia og Tour of California prioriteres, og det vil gjøre at en del profiler er opptatt. Mange ryttere velger også å bli værende i California for å trene til Tour de France, mens atter andre igjen velger vekk konkurransene for å delta på Critérium du Dauphiné uken etter.

Alexander Kristoffs lag Katjusja er ikke blant lagene som er med på dette prosjektet, men selv om Katjusja ønsker at Kristoff skal sykle i California har han godt nok med tid til å komme hjem til Stavanger for å sykle helgen etter. Peter Sagans Bora-lag er heller ikke med, men det er vanskelig å finne et konsept som passer sykkelsportens største showmann mer som hånd i hanske enn Hammer Series.

Uansett hvilke ryttere World Tour-lagene kommer til å stille med, vil det heve statusen til Stavanger som sykkelby enormt, og det er en stor fjær i hatten til rittdirektør Roy Hegreberg og hans organisasjon å få dette til regionen. Tour des Fjords vil bestå, der dagens unge sykkeltalenter vil få sjansen til å prøve seg, samtidig som vi også får verdens beste til byen.

Som Hegreberg sa til meg etter pressekonferansen da jeg snakket med ham, er dette godt svar på tiltale. Endelig kommer trekkplastrene!

LES OGSÅ: Hvor er trekkplastrene, Roy Hegreberg?