Debatt

Endelig gode oljenyheter

DEBATT: Det er de unge som skal opprettholde Norges posisjon som foregangsnasjon innen energi, skriver Øyvind Knoph Askeland.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Øyvind Knoph Askeland, Informasjonssjef i Norsk olje og gass

Flere ledige stillinger, optimisme tilbake på Vestlandet og potensielt 22.000 nyansettelser. For studenter på vei inn i olje- og gassbransjen ser verden plutselig lysere ut.

Det er ingen hemmelighet at mange unge i dag går arbeidsledige. Det er vanskelig. Enten du mister jobben eller må vente lenge på å få den, kan det knekke selvtilliten. Og for samfunnet er det alvorlig at unik kunnskap settes på sidelinjen.

Snart skal nye studenter velge sin retning på veien mot arbeidslivet. Veien til olje og gass kan kanskje se kronglete ut, men faktum er at den kan vise seg å være god. I den såkalte Vestlandsindeksen, en undersøkelse gjort blant 700 bedriftsledere, «peker alle piler opp» for oljefylket Rogaland. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er en oppgang i antall ledige stillinger i olje- og gasselskapene, og fra 2018 til 2020 er det anslått at det vil bli ansatt 22.000 nye mennesker i olje- og gassindustrien.

Det er nyheter morgendagens og dagens studenter bør få med seg.

I tillegg er det flere andre faktaopplysninger som er viktig å ha i bakhodet. Noen av dem er:

– 140 kilometer vest for Stavanger ligger Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Det er et gigantisk felt som skal produsere olje og gass fram til rundt år 2070. Det gir inntekter i milliardklassen til staten, sikrer norsk velferd og skaper arbeidsplasser, særlig i Stavanger-regionen, i tiår framover.

– På norsk sokkel produserer vi i dag olje og gass fra rundt 80 felt. I tillegg er det 80 funn som blir, eller kan bli, vurdert for utbygging. Her snakker vi langtidsperspektiver og arbeidsplasser.

Olje- og gassindustrien spiller en avgjørende rolle i det grønne skiftet. Inntektene herfra er sentrale for at Norge kan satse på innovative løsninger, samtidig som teknologien kommer til nytte en rekke andre steder.

Da olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) besøkte Universitetet i Stavanger i februar, var han ikke i tvil: Petroleumsstudentene har framtiden foran seg. Det er vanskelig å spå, men det er helt sikkert at landet trenger høyt utdannede mennesker, gjerne med bakgrunn fra realfag og teknologi.

Ikke bare er det store muligheter for unge i olje- og gassnæringen, hvor de kan være med å gjøre industrien mer effektiv og miljøvennlig, det er også store muligheter for å ta denne kunnskapen videre til andre næringer.

Det er de unge som skal opprettholde Norges posisjon som foregangsnasjon innen energi. Og skal bransjen bli enda bedre, er den avhengige av å få med flere. Den trenger unge folk som kan få til å produsere energi til en voksende befolkning. På en bærekraftig måte.

Mer fra: Debatt