Stavanger

Enda en runde om Gausel-ekspropriasjon

Bystyret opprettholdt ekspropriasjonen av tursti ved Gauselvågen. Frp har bedt om lovlighetskontroll, og sendt saken til Fylkesmannen.

Behandlingen av ekspropriasjonen på området mellom Boganesstranden og Frøystad gård, gjennom en rekke eiendommer, fikk mandag ettermiddag sin endelig avgjørelse i Stavanger bystyre, nå går saken likevel videre, til statens representant i Rogaland.

LES OGSÅ: Nå skal turstistriden i Gauselvågen avgjøres

Behandlingen i bystyret ble en utsettelsesforestilling i fem akter.

I første runde ville Frps gruppeleder Christian Wedler la være å behandle saken.

–  Det er uforsvarlig å behandle saken nå, fire dager etter formannskapet, to av dem helgedager, noen av våre representanter har ikke fått være med på gruppebandlingen, sa Wedler.

Frps forslag fikk bare egne og FNBs stemmer, og falt.

Klage til kontrollutvalget

Wedler fremmet så i andre runde forslag om å utsette saken, i påvente av kontrollutvalgets behandling av saken.

– Kontrollutvalget har fått seg forelagt et 39 års notat om saken, sa Wedler.

– Den begrunnelsen gir ikke grunnlag for utsettelse, kontrollutvalget skal ikke gå inn og behandle enkeltsaker, men sjekke i etterkant, svarte Høyres gruppeleder John Peter Hernes.

Wedlers forslag falt med stemmene til Frp og FNB.

Se siste bystyremøte før sommeren direkte!

Ikke fornøyd med administrasjonen

I tredje runde: Wedler foreslo å sende saken tilbake til administrasjonen, med begrunnelsen av at Rådmannens framstilling manglet de konkrete opplysningene for at bystyret skulle gjøre seg opp en oppfatning om fordelene for befolkningen var større enn ulempene for grunneiere.

– Høyesterett har slått fast at slike avveininger i ekspropriasjonssaker er foretatt i forbindelse med reguleringsplanen, sa rådmann Per Kristian Vareide.

Reguleringsplanen ble vedtatt i 2010.

Wedlers forslag falt med stemmene til Frp og FNB.

Da var bystyret klar til å behandle selve realitetene i saken.

– Reguleringsplanen ble vedtatt etter grundig debatt og et stort antall befaringer. Nå handler det om å gjennomføre saken. Høyre ser ikke lett på å ekspropriere, men vi innser at det slaget er tapt, sa Hernes, og minnet om at det fremdeles er muligheter for huseierne å gå i forhandlinger.

– Det er ingen grunn for ekspropriasjon, annet enn at man er så opphengt på at stien skal gå langs den strandveien. Her er alternativet å respektere folks hager, og la stien gå 50 meter opp, mente Wedler.

Frp forsøker ny løsning

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) argumenterte for at saken kan løses ved å legge opp en løsning som gangveien over Frøylandsvatnet, Midgardsormen, og ville ha det som et oversendelsesforslag.

Den tidligere bygningsrådsleder Karl W. Sandvig slo fast at han mente det nå var tid for å få avsluttet saken.

– Denne planen ble vedtatt i 2010, påklaget av flere grunneiere, klagene ble avvist av kommunalstyret for byutvikling 3. februar 2011. Saken ble så innklaget til Fylkesmannen, som ble erklært inhabil, og saken ble behandlet av Fylkesmannen i Aust-Agder. Nå må bystyret komme videre i saken, som har pågått helt siden min tid i kommunalstyret for byutvikling. Som leder av Hinna bydelsutvalg ønsker jeg mange beboere lykke til med at stien muligens snart er på plass. I mine 24 år i Stavanger-politikken, er det ingen reguleringsplan som er behandlet så mange ganger, og så grundig, sa Sandvig.

Per-Endre Bjørnevik (KrF) slo fast at han stemte mot reguleringsplanen i 2010, men var i mindretall.

– Jeg kan forsikre at ingen som var i salen den gangen tok lett på den. Saken er blitt vedtatt, og jeg forholder meg til det.

I avstemningen om realitetene, fjerde runde, stemte Frp, FNB og Høyres Trygve Pedersen mot ekspropriasjonen.

I femte runde gikk Frps Leif Arne Moi Nilsen på talerstolen og ville ha saken innrapportert til Fylkesmannen for lovlighetskontroll.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen