En hyllest til idretten

KRONIKK: Bare for noen måneder siden var NM-veka et helt ukjent begrep.

Av Annamaria Gutierrez (V), leder av kommunalstyret kultur og idrett

«Historiens aller første NM-veka er unnagjort. For en utrolig uke. På grunn av deres bistand, støtte, hjelp og innsats. Og på tross av værgudenes vrede under store deler av arrangementet. Takk for hyggelige hilsninger. La oss replisere.» Dette var en del av brevet bl.a. Stavanger kommune mottok fra Rogaland Idrettskrets i sist uke.

Vel, kjære Rogaland Idrettskrets, Norges Idrettsforbund. Det var så lite så. Deres fantastiske initiativ fikk Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg til å skinne. Bare for noen måneder siden var NM-veka et helt ukjent begrep, men etter over 30 timers sendetid på NRK der et stort mangfold av idrett fikk vise seg fram er et nytt begrep etablert. Hele 1400 deltakere var i sving i hele NM, i totalt 24 grener, 8 kongepokaler og hvor hele 16 forbund var representert.

Fikk du ikke med deg NM-veka? Den 15.august skjedde noe historisk, noe stort i småsurt vær i regionen vår. Noen hundre var møtt opp, trosset regnet og nøt finalene i både Game og Skate i Vågen i Sandnes og finalen i X-trail på Ruten, mens det foregikk innledende kamper i sandvolleyball på Lassa. Jo, da har vi åpnet tidenes aller første NM-veka. I de neste dagene fortsatte festen, og publikum fikk følge 24 norgesmesterskap på TV, radio fordelt over fire dager i Rogaland.

I tillegg kunne seerne være med på idrettsfesten da NRK hadde kveldssendingene sine fra Sandnes, Randaberg, Sola og Stavanger. Når idrettsmangfoldet får skinne på NRK. Ja, vi er vant med at fotball, sykkel og ski blir vist på TV. Men for å få med seg de andre, smalere idrettene er ofte vanskeligere. Derfor var det gledelig at vår region med de lokale klubbene og de lokale ildsjelene fikk vise seg fram fra de idrettsanleggene som vi har bygget opp over lengre tid. La meg nevne noen. Cricket og rugby på Lassa, fallskjermhopping på Sola, vektløft og judo i Sandnes og NM i dans og hip hop fra Stavanger konserthus. Rullestolrugby i Randaberghallen. Sportspistol i Forus sportssenter. Det har vært en stor glede og inspirasjon å følge mange av idrettene, ikke minst de som man ellers ser og hører lite til.

Den lokale baseballklubben som stod for å arrangere NM i baseball var også stolte og fornøyde med at det ble vist hele 1,4 time med baseball på norsk TV - for aller første gang! Her var det fire kommuner sammen med Rogaland Idrettskrets, fylke og ikke minst nasjonale forbund og lokale idrettslag gjorde en dugnad. Her ble det vist idrettsglede i idretter som vanligvis ikke får så stor oppmerksomhet.

Jeg snakket med leder og deltakere, med sponsorer som Norsk Tipping, med NRK. Alle virker å være fornøyde og tilbakemeldingene er gode. Selvsagt kan noe ble bedre. Årets arrangement var kun generalprøven. Vi skal ha NM-veka tilbake til vår region allerede juni 2019, med enda flere deltakere og enda flere mesterskap. Vår region har vist at vi kan huse de fleste idretter. Vi har bygget kommunale og interkommunale anlegg gjennom mange år. Det er fantastisk at vi også kan bruke dem på denne måten. Vi er virkelig rigget til noe stort!

Til slutt ønsker jeg igjen sitere litt mer fra takkebrevet fra Rogaland Idrettskrets: «Takk for at selveste NRK tar samfunnsansvar og produserer TV-sendinger i verdensklassen. Dere har gjort en uvurderlig innsats for å få fram at norsk idrett har så uendelig mye mer å tilby enn det som til vanlig når fram gjennom ruta. Måtte andre medier gjøre mer av det samme.»

Vi kunne ikke være mer enig. Takk til NRK. Takk til Norges Idrettsforbund. Takk til alle arrangørklubbene. Takk til Sola, Sandnes, Randaberg og Rogaland fylke. Vi gleder oss stort til fortsettelsen.
Jeg er så stolt over at vi klarte å påta oss arrangementet på forholdsvis kort varsel. Jeg gleder meg allerede stort til neste år, til et nytt arrangement, nye seire og enda mer idrettsglede.