Nyheter

– En fordel med unge politikere

Tall fra Poll of Polls viser at Frp, MDG og Rødt er blant partiene med lavest snittalder blant kandidatene som stiller ved høsten kommunevalg i Stavanger.

Tallene viser at listekandidatene til de tre partiene, har en snittalder på 43 år. De er kun passert av Liberalistene hvor snittalderen ligger på 39 år.

Snorre Sokn (17) er tredjekandidat for Rødt Stavanger, og er en av de yngste som stiller ved årets kommunevalg.

– Det er jo spennende å skulle stille til kommunevalg. Det er en ganske ny opplevelse for meg, men det er gøy. Du lærer jo ganske mye av å være med i prosessen. Du driver med mediearbeid, du må stille opp i debatter og stå på stand. Da får man ganske mange viktige erfaringer til videre i livet, sier Sokn.

Sokn har holdt på med politikk i to år. For det meste har han vært med i Rød Ungdom, men han ble med i Rødt i fjor.

– Jeg tror Sokn kan bli et godt bidrag til kommunestyret. Han har vist veldig stor interesse og vilje til å sette seg inn i hvordan kommunestyret fungerer. Det er ikke så ofte så unge mennesker har en slik interesse for lokalpolitikk. Jeg tror han kan gjøre en bra jobb, sier kommunestyrerepresentant for Rødt, Sara Nustad Mauland.

Nye, unge medlemmer

Sokn sier til RA at han føler seg veldig godt tatt imot i Rødt.

– Rødt stiller liksom alltid opp hvis det er noe. Jeg jobber jo mest med Rød Ungdom, men når jeg holder på med Rødt så hjelper de med alt og er veldig imøtekommende folk, sier Sokn.

Nustad Mauland sier at partiet ønsker en god spredning når det kommer til listekandidater, også når det gjelder alder. De har hatt en stor medlemsvekst de siste årene.

– Det har ført til at mesteparten av våre medlemmer er født på 80-tallet eller etter. Jeg tror derfor listesammensetningen vår speiler sammensetningen av partimedlemmer.

Hun synes det er veldig hyggelig at de har fått så mange unge medlemmer i partiet.

– Det betyr jo at vi har nådd fram den yngre generasjonen. Jeg tror de fleste partier nå ønsker et generasjonsskifte, slik at de unge kan ta over for dem som har sittet i politikken i mange, mange år, sier Nustad Mauland.

En «luksussituasjon»

Ifølge leder i Stavanger Frp, Kristoffer Sivertsen, velger de ikke inn unge på valglistene bevisst. De velger de beste kandidatene uavhengig av alder.

– Vi er i en luksussituasjon hvor vi har mange aktive talenter som brenner lidenskapelig for politikk og frihetssaker. Vi har også en ung ledertrio i styret og unge kandidater blant de kumulerte til valget, og er heldige som har et godt samarbeid med talentfabrikken FpU, sier Sivertsen.

Han forklarer videre at Frp har mange unge medlemmer, noe Sivertsen synes er positivt. Han sier at det bidrar til at de får flere prinsipielle diskusjoner enn de nok ellers hadde fått og et enda mer bevisst forhold til FrPs politiske ideologi, liberalismen.

– Unge Frp-ere og tidligere FpU-ere har liberalismen som en ryggmargsrefleks og et kompass til å navigere med i det som rører seg av politiske saker i kommunen – derfor handler jo mye av vår politikk om frihet til enkeltmennesket.

Styreleder i Stavanger MDG, Thomas Bendiksen, sier at partiet bevisst velger unge medlemmer når de lager valglistene, fordi de ønsker en god balanse både i alder, kjønn, bosted og yrke.

– Vi ser det som helt naturlig at unge er godt representert i valglisten vår. Målsettingen er alltid å ha kandidater fra Grønn ungdom på listen, også gjerne blant toppkandidatene, sier Bendiksen.

En fordel med ungdom

– Fordelen med å få unge Frp-ere inn i kommunestyre er at vi får en enda mer prinsipiell tilnærming til politiske spørsmål og et større fokus på de sakene som ungdom selv er opptatt av, sier Sivertsen.

Han mener de unge vet best hvor skoen trykker i spørsmål om for eksempel studentbyen og utesteder–og hvorfor det er en dårlig idé å stenge noen typer utesteder før loven krever det.

Bendiksen forklarer at det stadig er generasjonsskifter i politikken og det er derfor viktig å ha engasjerte unge mennesker til å bidra og sørge for kontinuitet.

– Kommunestyret står sterkest når det er en god miks av politikere som kan bidra med forskjellige synspunkter og gode debatter. Vi står foran noen utrolig viktige valg i den neste valgperioden. Stavanger har vedtatt en ambisiøs klimaplan som skal realiseres gjennom gode og effektive enkeltvedtak.

Han sier videre at de valgene vil få betydning i et langt perspektiv, og det er helt naturlig at de som er unge i dag, er med å forme deres egen framtid.

Sokn synes det er kjempebra at mange unge stiller til kommunevalg, men synes flere av de unge burde bli satt høyere opp på listene.

– Det er mye av det som bestemmes på kommuneplan som angår ungdommen i høy grad. Derfor synes jeg at det er viktig at vi er representert. Noe av det viktigste er jo skolepolitikk, så om du ikke har de unge representert i kommunestyret er jo det litt rart. Vi må være med å få bestemme det som angår oss selv.

Bendiksen sier at klimastreikene verden over viser en ung generasjon med handlekraft som kommunestyret i Stavanger også forhåpentlig vil dra god nytte av med mange unge representanter de neste fire årene.

Mer fra Dagsavisen