Arbeidsløse Hal Robson-Kanus vending sendte Wales videre og stjernemannskapet til Belgia ut av mesterskapet. Foto: Michael Sohn / AP.

EM i Frankrike var underdogens mesterskap

Mer enn noe annet vil EM i Frankrike bli husket for hvordan Nord-Irland, Wales og Island spiste kirsebær med de store nasjonene.

Følg RA Sporten på Facebook!

Riktig nok var det et lite imponerende Portugal som vant årets europamesterskap, i det som også var en lite imponerende finale, men det som var imponerende med dette mesterskapet var hvordan de små nasjonene sto opp mot de store.

Nord-Irland kom inn i mesterskapet ubeseiret på 12 kamper, og ved hjelp av en  meget opplagt Michael McGovern i mål tok Nord-irene seg videre. Mange mener en utvidelse til 24 lag utvanner kvaliteten, men de nord-irske supporterne veier mer enn opp for det.

Selv var jeg med en nord-irsk koloni på byen i Lyon. Det var en herlig gjeng som kun var ute etter å lage god stemning. I sterk kontrast til sine naboer i sørvest som kun lagde bråk og reiste hjem i tårer.

Klemt i mellom finner du EM-maskottene Hal Robson-Kanu og Sam Vokes. Superstjernen Gareth Bale tok kanskje Wales til semifinale, men det var ikke uten hjelp av én arbeidsledig og en nyopprykket Championship-spiller. Mediokre middelhavsfarere som tok EM med storm.

Men det aller mest imponerende er hva vår «lokale» kvote med islendinger har gjort. Gjennom steinhard disiplin og arbeidsinnsats, stor entuasiasme og lagmoral var sagaøya med 330.000 innbyggere mer enn noen med på å gjøre årets EM til underdogens mesterskap. «50 years of hurt».