Tre med hovedroller i musikalen «Hair» (f.v.) Maria Bue Kessel, Andreas Gudbrandsen og Hanna Haaland

Elsker «Hair» med hud og hår

Elevene i forestillingen «Hair» har latt håret gro og fryder seg endelig over å kunne få lov til å synge ut om sex og dop uten å måtte skjemmes.

Det er avgangselevene ved Stavanger Katedralskole, musikk, dans og drama, på Bjergsted som nå setter opp musikalen «Hair». Premiere blir det torsdag. Det skal spilles ni forestillinger fra 12. til og med 18. november.

To dager før premieren møtte vi tre av dem som spiller noen av hovedrollene i «Hair». Maria Bue Kessel spiller Crissy, Andreas Gudbrandsen i rollen som Berger og Anna Haaland har rollen som Jeanie.

Tøff musikk

Maria sier at dette er et stykke som passer godt for musikkelevene.

– Vi har nok også en litt friere livsstil her på skolen enn kanskje mange andre skoler. Vi er såpass få, 37 elever, det betyr at vi alle kjenner hverandre godt og kan rett som det er sitte i trappene og synge sammen. Litt sånn hippieaktig livsstil. Vi er veldig glade i hverandre og har anlegg for langt hår, sier Maria.

De tre forteller at det var ledelsen ved skolen som valgte ut «Hair» som musikal. Blant annet fordi det er 40 år siden Vietnamkrigen tok slutt.

– Men det var et godt valg de gjorde. Vi har tidligere jobbet en del med mer tradisjonell klassisk musikk, og så får vi servert dette med både skikkelig tøff musikk og tekster. Det betyr nye spennende ting som vi nå har fått å jobbe med, sier Maria.

Anna legger til at her er det ikke snakk om sånn snill la-la-la-musikal. Hun sier at her er det tekster som virkelig har noe å fortelle med fantastisk musikk til.

Andreas sier at det blir fantastisk å kunne få stå på en scene hvor en kan boltre seg med tabuer som sex og dop uten at det skal føles verken ulovlig eller flaut.

– Dessuten er jo dette et velkjent stykke som også våre foreldre har godt kjennskap til. En musikal som også har gått på scener og er filmatisert, sier Andreas.

Filmen har de alle sett, og de kan legge til at forestillingen de skal sette opp er justert noe i forhold til originalen, mer i tråd med scenemusikalen enn filmversjonen.

Aktuell

Selv om det er 40 år siden Vietnamkrigen og ungdomsopprøret mot krigen tok slutt så mener de tre at verden ikke er så annerledes i dag.

– Nå opplever vi også forferdelige kriger, og det er veldig aktuelt med krigen i Syria og flyktningstrømmen som vi nå opplever. Her er det også mange ytringer på hvordan vi skal takle flyktningene som strømmer innover Europa. Dette er også en situasjon som opptar oss som elever på skolen. Stemningen blant elevene her er at vi må ta imot disse menneskene på flukt med verdighet, sier Maria, mens Andreas og Anna nikker samtykkende.

De har øvd intenst på stykket siden sommerferien tok slutt. Ikke bare det, de har blitt pålagt å spare til langt hår.

Nå gleder de seg til endelig til å få slippe ut håret og ønske publikum velkommen til en forestilling med både viktig innhold og fantastisk musikk.

Regissør for stykket er Rudi Bjørknes Gundersen, musikalsk leder er Knut Aabø, koreograf har vært Victoria Jane Harley og produsent for stykket er Mari Rossavik.