Nyheter

Elevers initiativ bringer tilbake skoleteater på St. Olav

St. Olavs skoleteater, Merkur, gjenopprettes igjen etter lang pause.

St. Olav videregående skole gjenoppliver sitt skoleteater, kalt Merkur, med første forestilling på flere år etter initiativ fra elevene.

– Det har vært stort engasjement og initiativ fra elevene. Det var mange som ønsket det. Vi har folk fra Gosenrevyen som også er engasjerte og vil få til en god produksjon. Prosjektet er bygget på innsats og samarbeid fra elever med støtte fra skolen, sier Synne Klokkerhaug Stokke, elev som har fått PR-ansvaret for teaterstykket.

Merkur, som opprinnelig startet i 1984, ble brakt tilbake til live av teatersjefene, og elevene, Karen Thingbø Evjeberg og Cecilie Holmen som tok hovedinitiativet. Men elever, spesielt de som gikk på Gosen, hjalp til med å danne teatergruppen, forteller Stokke.

Produksjonen er ikke bare for elever som vil være skuespillere men også innen alt annet som trengs i en teaterproduksjon: scenografi, lys og lyd, kostyme, rekvisitter og salg og markedsføring.

– Viktig for samhold og miljøet

Stokke mener det er viktig å ha tilbud om teater, spesielt for en skole som har IB (International Baccalaureate) som huser mange internasjonale elever.

– Det er viktig for samholdet på skolen og for å skape miljø så folk fra de forskjellige trinnene blir kjent med hverandre. Vi har både vanlig studiespesialiserende og IB her, og det er ganske lite samspill mellom de, sier hun, og legger til:

– Vi har et godt skolemiljø på St. Olav, men vi prøver å få alle engasjert i noe og bidra til fellesskapet.

Hun nevner også god tilbakemelding fra tidligere elever ved skolen, som hadde teater da de gikk på St. Olav.

«24 mislykte nordmenn»

Stykket skal ha seks skuespillere og blir regissert av Penda Faal.

Faal har mye erfaring som både skuespiller og regissør, blant annet fra Hotel Cæsar og flere andre produksjoner i Stavanger og Norge. Hun jobber også ved Rogaland Teater som drama- og teaterinstruktør for barn og ungdom.

Sammen med elevene skal hun gjenskape Jesper Halles «24 mislykte nordmenn», uten fullt så mange karakterer. Stykket har premiere 30. januar med fem forestillinger fram til 3. februar.

Synne beskriver stykket som en historie om 24 ulike nordmenn med noe til felles: livene deres går ikke så bra.

– Håper å lage teatertradisjon igjen

Skolerevyer har forsvunnet mer og mer de siste årene. Merkur ønsker å følge i fotsporene til Kongsgård og Gosens suksessfulle teaterproduksjoner i Stavanger-området. Stokke håper revyen deres blir vellykket, slik at flere elever blir interesserte og skoleteateret kan fortsette i mange år framover.

– Vi håper også at det vil gjøre skoleteateret mer attraktivt for neste års elever slik at vi kan holde det gående i framtiden også.

Mer fra Dagsavisen