Arild likte fiskesuppen så godt at han forsynte seg to ganger. Fisketorgets Karl Erik Pallesen instruerer og hjelper den unge kokken. Foto: Tone Helene Oskarsen

Eksperimenterte med sjømat

Barnehagebarn fra Molkeholen fikk lage sin egen fiskesuppe med Karl Erik Pallesen. Ikke alle likte det, men Arild (5 1/2) synes det var så godt at han forsynte seg to ganger.

Som en del av Det norske måltid ble det i går formiddag arrangert sjømatverksted med Fisketorgets Karl Erik Pallesen. 

Fem barn fra Molkeholen barnehage fikk kokkehatt, opplæring og instruksjoner av fiskekokken, og fikk selv velge hvilke ingredienser de ville ha i suppen sin. 

Arild (5 1/2) valgte blant annet å ha i gulrot, brød, fløte og fisk. 

– Å, dette brødet var kjempegodt, sier Arild i det han smaker på suppen. 

– Jeg vil ha mer, legger han til, og går bort til Pallesen for å be om en runde til. 

Arild synes det var gøy å lage mat, og sier han er glad i å kokkelere.

– Jeg har aldri gjort dette før, så det var veldig gøy. Brødet var veldig godt, selv om suppen var litt varm, sier han. 

Ingenting er feil

Pallesen synes det er kjekt å lære barn og unge om hva de kan spise fra havet. 

– Jeg ønsker å sette fantasien deres i sving, og å lære dem i ung alder at ingenting er feil og at det ikke finnes noen fasit når det gjelder matlaging, sier Pallesen. 

Han har kurs for barnehager på Fisketorget, men har aldri hatt suppeverksted under Det norske måltid før. 

– Her bestemmer de selv hva de vil ha i suppen, og jeg lar dem lukte og smake på råvarer, i tillegg til at jeg forteller litt om hva de forskjellige tingene er, sier han til RA. 

Barn på kjøkkenet

Også fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) var til stede da barnehagen kokkelerte. 

– Jeg tror mange nordmenn ikke kjenner godt nok til de gode råvarene vi har, og her gjør Det norske måltid en viktig jobb med å profilere norske råvarer, sier Sandberg til RA.

Han setter stor pris på at han som fiskeriminister får delta på arrangement som omhandler mat og barn. 

– Norske barn er flinke til å spise fisk, og de er opptatt av sjømat. Jeg mener definitivt at barna bør få slippe mer til på kjøkkenet, sier Sandberg. 

Ukomplisert

– Nordmenn er litt kjedelige når det gjelder å utnytte sjømaten. Jeg tror arrangementer som dette kan være med på å utvikle oss på det området, sier ministeren.

Også Sagen Helgø var fornøyd med økt oppmerksomhet rundt barn, unge og sjømat.

– Det er viktig å rette søkelyset mot dem som vokser opp, og at de lærer seg å like fisk i ung alder. Å lage fisk er ikke så komplisert som mange tror, sier hun til RA. 

– Dessuten synes jeg det er flott at Det norske måltid holdes i Stavanger og kan brukes som et utstillingsvindu, sier Sagen Helgø.