Nyheter

Eiendom upåvirket av bommen

Bomopprøret startet på Nord-Jæren, men det har ikke smittet til boligmarkedet, mener eiendomsmegler. Forsker tror vi kommer til å se forskjell innenfor og utenfor bommen på sikt.

Er den nye boligen innenfor eller utenfor bomringen? Det var et viktig spørsmål for boligkjøpere i april i fjor. RA lagde sak om meglere som brukte plassering av boligen i forhold til bommen som salgsargument.

Det var et halvt år før bommen kom. Nå har vi hatt bommen i åtte måneder.

– Det har ikke vært noen merkbar endring på boligprisene på grunn av bomringen. Det er stadig noen som slår av en spøk om at denne boligen var innenfor eller utenfor, men det er ikke avgjørende for om de kjøper eller ikke, sier Michael R. Myhre, daglig leder i Eie Eiendomsmegling Stavanger.

Bare syv av de 1554 boligannonsene fra Stavanger og Nord-Jæren som ligger på Finn.no dukker opp når man skriver bomring i søkefeltet.

LES OGSÅ: Boligprisene marginalt opp

Ikke blitt smittet

Myhre mener opprøret mot bommen ikke har smittet over i eiendomsmarkedet.

– Det er mye hysteri og motvilje mot bompenger, men selv blant dem som kjøper de billigste boligene så går ikke bom ut over boligkjøpet, sier Myhre.

Grunnen til at han kan være så sikker i sin sak er at eiendomsmeglere har jevn kontakt med potensielle boligkjøpere.

– Vi får mye tilbakemeldinger på hvorfor folk ikke vil kjøpe en bolig og det er svært få som oppgir bomringen som grunnen til det, forklarer Myhre.

LES OGSÅ: Boligprisene faller

Utfordringer på Hundvåg

Blant bydelene i Stavanger hvor boligmarkedet er tungrodd, er Hundvåg. Beboere på øya har også havnet i en situasjon der man ikke kan komme av øya uten å kjøre gjennom bommen. Myhre mener det ikke er noen sammenheng mellom de to.

– Når det kommer til Hundvåg så er det utfordringer, men de er ikke knyttet til bommen. Det er prosjekter som ferdigstilles og prosjekter for salg, samtidig som det er et aldersskifte på gang, sier Myhre.

LES OGSÅ: Boligprisene i Stavanger sank 0,6 prosent i oktober

– Forklarer prisforskjeller

Forskningssjef i Housing Lab – Nasjonalt senter for boligmarkedsforskning, Erling Røed Larsen, kan bare uttale seg på generelt grunnlag.

– Vi ser på boligpriser at de reflekterer kostnader. For eksempel ser vi at to like boliger i Oslo-området har store prisforskjeller der det trolig er reisetidskostnad. Et rekkehus i Asker er cirka 3,5 millioner kroner billigere enn ett i Vestre Aker. Med 30 minutters ekstra reisetid hver vei, og med en vanlig timelønn vil dette neddiskontert over mange år langt på vei forklare boligprisforskjell, sier Røed Larsen.

Neddiskontering er å beregne den framtidige verdien av en investering i dag.

– Det er grunn til å tro at en kan regne på vanlig måte, neddiskontere over 20–30 år, og se en markant forskjell innenfor og utenfor bomringen, sier Røed Larsen.

Mer fra Dagsavisen