Nyheter

Dyrevenner jubler over lovendring

Når dyr blir grovt mishandlet av eieren, kan Mattilsynet ta med seg dyret, men dyremishandlere har hatt rett til å bestemme om dyret skal avlives eller ikke – fram til nå.

Av Stella Brevik/RA

Dyrevernalliansen, Mattilsynet og andre dyrevernsorganisasjoner har arbeidet i flere år for å få endret paragrafen. I går kom beskjeden om at paragrafen skal endres. Kommunikasjonsleder og jurist i dyrevernsalliansen, Live Kleveland tror paragrafen blir endret før sommeren.

– Det har vært en lang prosess. Fra paragrafen ble endret i 2010 har vi og Mattilsynet sett at praksisen er et problem. Vi fikk tilbakemelding fra Mattilsynets kontrollører om at situasjonen ikke var god, vi og kontrollørene tok det opp med ledelsen i Mattilsynet. Etter det var det bare å få prioritert det hos politikerne, det har tatt tid, men nå skjer det, sier Kleveland til RA.

Før 2010 var det slik at Mattilsynet selv kunne avgjøre om mishandlede dyr skulle avlives eller få en ny sjanse hos nye eiere. Kleveland håper endringen blir vedtatt før sommeren.

LES OGSÅ: Krever ID-merking av katter

Mye tid og ressurser

Seniorrådgiver hos seksjonen for Dyrevelferd i Mattilsynet, Baard Birkeland tror også saken går fort gjennom systemet.

– Dette er absolutt en gladsak for oss og for dyrene, sier Birkeland til RA.

Etter lovendringen kom i 2010 har Mattilsynet brukt mye tid og ressurser på å unngå avlivning ved å få et samtykke fra eieren av dyret.

– Vi har ikke synes det har vært hyggelig å måtte avlive friske og sunne individer fordi det ikke har blitt gitt et samtykke for omplassering fra eieren, sier Birkeland.

Han forteller videre at det som regel er kjæledyr det er snakk om i slike situasjoner, og hester.

LES OGSÅ: Fullstappet kattehotell i Sandnes (RA+)

Prinsippsak

Både Dyrevernalliansen og Mattilsynet tror ikke organisasjonene kommer til å merke en stor økning av dyr, men at de dyrene det gjelder skal få hjelp.

– Dette er prinsipielt viktig; mishandleren skal ikke få bestemme over liv og død for sitt offer, sier Kleveland.

Styreleder i den frivillige organisasjonen Hjelp Katten i Rogaland, Åshild Maynard liker det hun hører.

– Vi er glade for at de svakeste, altså dyrene nå har fått gjennomslag. Vi ser positivt på at Mattilsynet nå kan omplassere dyrene til nye trygge hjem. Hjelp Katten finner det helt rimelig å frata dyremishandleren rettet til å avgjøre dyrets skjebne, sier Maynard til RA.

LES OGSÅ: – Hunden kan få panikk av fyrverkeri (RA+)

Mer kan gjøres

Hjelp Katten får inn katter som er etterlatt til seg selv og som er blitt vanskjøttet. De fleste kattene de får inn har forvillet seg. Maynard og andre dyrevernsorganisasjoner mener mer kan gjøres for å bedre dyrs rettigheter.

– En strengere dyrevelferdslov og lavere terskel for å varsel om kritikkverdige forhold er noe vi håper på. Vi vil også bedre samarbeidet mellom frivillige organisasjoner og mattilsynet, avslutter Maynard.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren i økonomisk krise

Mer fra Dagsavisen