Nyheter

Dyrere å bo i Sandnes, advarer mot eldrebølgen

Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen vil øke barnehageprisen og andre egenbetalinger, legger opp til svært lavt driftsresultat og advarer mot eldrebølge og kvalitetskutt.

Politikerne har gang på gang avvist eiendomsskatt både på bolig og næring i budsjettrundene, og rådmann Bodil Sivertsen presenterte sitt forslag uten eiendomsskatt, men advarte samtidig politikerne.

– Jeg foreslår ikke eiendomsskatt nå, men med den økonomiske situasjonen vi har, med ny bemanningsnorm (antall lærere per elev) og mindre muligheter til å effektivisering, kan vi komme til å trenge det hvis vi skal opprettholde det gode kommunale tilbudet vi gir i Sandnes i dag, sier Sivertsen.

Hun peker på utfordringer som ligger i kø i et budsjett der forventet driftsresultat ligger under regjeringens anbefaling om 1,75 prosent pluss, og langt under kommunens mål om 3 prosent pluss.

– Vi har litt for høyt investeringsnivå, litt for høy lånegjeld og et litt for lavt netto driftsresultat. Det som blir virkelig viktig framover, er jevn og stabil drift, for på ett eller annet tidspunkt blir det behov for reduksjoner. Det er kjapt å legge på utgifter til drift, og de er verre å redusere, sa Sivertsen da hun la fram økonomiplan for 2019–2022 i KinoKino fredag formiddag.

Hun foreslår økte egenbetalinger for kommunale tjenester, vil la SFO-betalingen stå urørt, men vil legge på den måne Rådmannen foreslår å øke foreldrebetalingen i barnehager med 80 kroner i måneden fra 1. januar, og ytterligere økning på 50 kroner fra 1. august 2019.

Eldrebølgen bekymrer

Den kommende eldrebølgen er en vesentlig årsak til rådmannens advarsler. Nye befolkningsprognoser viser at det framover vil bli høyest vekst blant eldre over 67 år – 76 prosent økning fram mot 2035.

– Dette må vi ta inn over oss, framholder Sivertsen.

Antall innbyggere over 80 år vil øke med 2523 personer, og det tilsvarer 116 prosent.

Rådmannen peker på at det blir kostbart å skaffe nok sykehjemsplasser til å holde på dagens dekningsgrad for heldøgns sykehjemsplass på 22 prosent.

– Det vil bety at vi ville måtte bygge 528 nye sykehjemsplasser fram mot 2035, noe som ville gi 1,6 milliarder i investeringer og 528 millioner kroner i årlige kostnader, oppsummerte hun.

Velferdsteknologi

Løsningen hun skisserer er å satse mer på velferdsteknologi for å gjøre det mulig for flere å bo lengre i hjemmene.

– Vi må definitivt bygge flere bo- og aktivitetssentre, men også endre ressursbruken, for å utsette behovet for heldøgns  sykehjemsplasser, sier Sivertsen.

Hun listet opp tre satsingsområder i sitt budsjettforslag: Digitalisering, Sykkelbyen Sandnes og byutvikling. Det settes av 20 millioner kroner for å få flere til å sykle.

– Ruten er på vei fra å bli verdens kjedeligste parkeringsplass til et flott kollektivknutepunkt og en møteplass for alle, sier Sivertsen, som også ser fram til en ny helsestasjon i gamle banklokaler i Langgaten. Det foreslås å oppgradere sykkelveinettet og skaffe bedre elsykler.

Tok budsjettet med ro

Verken ordføreren eller Frps gruppeleder hoppet høyt i stolene etter å ha fått rådmannens nye budsjettforslag.

– Sandnes er i bedring, to tredjedeler av den befolkningen som flytter til Rogaland for tiden, kommer til Sandnes. Det betyr flere som skatter til oss, og vil gi en betydelig oppside. Vi har styrt veldig stramt mens det har stormet, og sagt nei når Høyre har villet bruke penger til alle gode tiltak. Nå ser vi resultatene av det, sier ordfører Stanley Wirak (Ap), som gleder seg over nedgangen i arbeidsledigheten.

Ser bort fra lavt driftsresultat

Han bekymres ikke over at rådmannsetaten legger fram et budsjett med svært lavt driftsresultat, langt under egne måltall og regjeringens anbefalinger.

– Fasiten når vi har summert opp de siste årene er at vi har hatt god økonomistyring, sier Wirak og peker på at kommunen har endt opp rundt 3-tallet de siste tre årene.

Han trekker fram at svømmehallen på Iglemyr er på vei, det samme er skoleutbygging i Figgjo, Bogafjell, Sviland, Malmheim og Skaarlia.

– Sandnes har attraktive næringsarealer, på Vagle selges de ut så snart de legges ut, og vi har store næringsarealer for de som vil bygge i sentrum, der vi har godt buss- og togtilbud, og trenden går nok dit, sier Wirak.

Satsingen på Havneparken og Ruten er også viktig for Wirak.

– Havnen og Ruten vitaliseres, og jeg ser en økende stolthet i Sandnes, sier Wirak.

Eiendomsskatt på vent

Sandnes Frps gruppeleder Tore Andreas Haaland ser heller ikke for seg de store endringene, men er lite villig til å høre på rådmanns Sivertsens ønske om eiendomsskatt på sikt.

– For Sandnes er nok eiendomsskatt fortsatt lite aktuelt, men det blir det opp til det nye bystyret å diskutere, sier Haaland.

Frps gruppeleder viser til Stavanger, som har hatt eiendomsskatt i en årrekke.

– Vi har greit oss uten skatten i en årrekke, og det er ikke dårligere kommunale tjenester i Sandnes enn i Stavanger, snarere tvert imot, sier Haaland.

Bedre vedlikehold

Høyre gleder seg over mindre vedlikeholdsetterslep, SV jubler for grønn satsing på Ruten.

– Det er svært positivt at vedlikeholdsetterslepet i Sandnes kommune har gått ned fra 1,5 milliarder til 728 millioner kroner. Det er god høyrepolitikk å ta vare på de verdiene vi har i stedet for alltid å bygge nytt, og nedgangen viser at regjeringens tiltakspakke så tydelig slår ut, sier Thor Magne Seland, Høyres gruppeleder.

Han mener Sandnes nå må konkurranseutsette kommunale tjenester, noe han mener vil gi store innsparinger. Han peker på at Rådmannen legger opp til svært lavt netto driftsresultat de kommende fire årene (2019: 0,7 prosent, 2020: 1 prosent, 2021: 0,7 prosent, 2022: 1 prosent).

– Jeg vil i alle fall avvente å se hvordan andre politikere har tenkt å få til å få til 3 prosent netto driftsresultat. Lånegjelden øker, rentekostnadene øker og renterisikoen øker, sier Seland, og tar med det opp Ap og Frp-alliansens uskrevne avtale: Konkurranseutsetting og eiendomsskatt er uaktuelt i Sandnes.

SVs Heidi Bjerga gleder seg over grønn Ruten-satsing.

– Jeg gleder meg over at kollektivsatsing og en grønnere Ruten, SVs fanesak i flere tiår, nå endelig gjennomføres, sier Bjerga, som også er opptatt av at økt bemanningsnorm, flere lærere per klasse, ikke må gå ut over sosiallærere og andre fagarbeidere i skolen.

Dette blir dyrere:

Her er endringer i egenbetalinger og gebyrer i Sandnes-rådmannens budsjettforslag: 
SFO-betaling: Uendret, 2860 2860 kroner per måned.
Foreldrebetaling i barnehage økes fra 2910 kroner til 2990 kroner fra og med januar 2019, og videre til 3040 kroner per måned fra august. Dette er en økning på 4,5 prosent
Praktisk bistand i hjemmet øker mellom 1,3 prosent og 2,4 prosent. 
Husleien i kommunale boliger økes fra 6050 til 6130 kroner (1,3 prosent) per måned.
Matabonnement i omsorgsboliger økes fra 3139 kroner per måned til 3217 kroner (2,5 prosent) per måned.
Trygghetsalarm for de med lavest inntekt (inntil 2G) er uendret på 110 kroner. Øvrige får en økning på mellom 1,7 og 2,4 prosent.
Egenbetaling for undervisning ved kulturskolen er uendret.
Leie av idrettsanlegg er uendret.
Betalingssatser i svømmehaller er uendret.
Plansaksgebyr og byggesaksgebyr er uendret.
Bioavfall økes fra 580 kroner til 826 kroner.
Forbruksgebyr vann for bolig og næring øker med 14,9 prosent.
Forbruksgebyr avløp øker med 16,7 prosent
Tilknytningsgebyr for vann og avløp økes med fem eller ti kroner per kvadratmeter bruksareal.

Formannskapet i Sandnes skal behandle budsjettforslaget 14. november, og bystyret skal vedta budsjettet 10. desember.

Mer fra Dagsavisen