Nyheter

Dumping-frykt: – Tror korona-perioden kan gå ut over dyrene

Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren er bekymret for hva som vil skje med husdyr når samfunnet åpnes opp etter koronatiltak.

– Vi frykter at flere kan ha skaffet seg dyr i perioden de har vært hjemme som de nå ikke ønsker når hverdagen blir mer og mer normal, sier Elise Sjøthun Halvorsen, leder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren og flere av de andre lokalavdelingene opplever økt interesse for å skaffe seg hund eller katt etter at koronapandemien brøt ut. Spesielt økte interessen da samfunnet ble mer stengt og flere måtte ty til hjemmekontor. Guro Myhrene, seksjonssjef planter og dyr i Mattilsynet region Sør og Vest sier at det kan være et bra tidspunkt å skaffe seg et dyr, så lenge det er godt gjennomtenkt.

– Hvis det ikke er snakk om impulskjøp der eieren kan gå lei og dumpe dyret igjen, så kan «korona-tiden» også være en god tid for å skaffe et dyr man kanskje har ønsket seg lenge, sier hun.

LES OGSÅ: Pedantisk politiker

Vil omplassere 

I tillegg til telefoner fra veterinærer som spør om hjelp, får Dyrebeskyttelsen flere henvendelser fra folk som ønsker å omplassere dyrene sine. I de fleste sakene oppgir eieren at det skyldes allergi eller forandring i hverdagen, som skilsmisse eller flytting. Noen få skriver likevel at de har fått kull på katten, og ikke har noen som vil overta.

– Når det kommer til omplasseringssaker så er det helt opp til hver enkelt sak og hvilken kapasitet vi har på tidspunktet de tar kontakt, sier Halvorsen.

Det er spesielt blant drektige katter, eller katter som nettopp har født, at de merker en unormal vekst. Normalt har de inne tre eller fire slike katter, mens de nå har nesten fem ganger så mange.

– Dette er faktisk det meste vi har opplevd på så kort tid, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Politikerne satser på permanente griller i friluftsområdene

Dumpingsesong 

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren har nå over 150 dyr i sin besittelse. Med den fortsatt kraftige stigningen, har de snart ikke mer kapasitet, noe som gjør dem ekstra nervøse for månedene som kommer. Sommermånedene er nemlig høysesong for å dumpe kjæledyr, og katter har alltid vært særlig utsatt.

Ifølge Halvorsen skjer det mest dumping like før fellesferien. Da pleier de å få inn meldinger om dyr som dukker opp på typiske dumpingsteder.

– Det er ikke lov å overlate kjæledyret til seg selv fordi man har gått lei av det eller ikke vet hva man skal gjøre med det når samfunnet nå åpner igjen, eller man skal på ferie, sier Myhrene i Mattilsynet. Halvorsen i Dyrebeskyttelsen sier at de har anmeldt saker der personer dumper dyr fra bilen i fart eller på busstopp. Dyr i esker og bur er blitt plassert utenfor kjøpesentre og på private eiendommer.

– Dette er heldigvis sjeldne opplevelser, men dessverre noe som skjer hvert år. Og det setter jo virkelig en støkk i deg når en får vite at mennesker kan gjøre slik, sier Halvorsen.

– Å dumpe eller reise fra dyr er alvorlige brudd på dyrevelferdsloven og kan gi dyrene store lidelser. De kan tørste, sulte, bli angrepet av ville dyr og fugler, eller bli skadet og dø på andre måter. Dette er en problemstilling vi dessverre ser mer av om sommeren, når folk skal på ferie, sier Myhrene.

Mer fra Dagsavisen