Cecilie Christ, daglig leder i Stavanger sentrum AS, er glad for at publikum skal få si sin mening om stengingen av Vågen. – Om publikum er fornøyde med stengingen, må vi innrette oss etter det. Vi skal prøve å gjøre flest mulig fornøyd, og samtidig gjøre konsekvensene minst mulig, sier hun. Foto. Roy Storvik

Du bestemmer om Vågen skal stenges

Skal Vågen være stengt for biltrafikk om sommeren? I disse dager kan nettopp du bli oppringt og få det spørsmålet.

Er stenging av Vågen negativt for handelsstanden? I hvor stor grad påvirker stengingen trafikkflyten i byen? Betyr sommerstenging mer fyll på de store uteserveringene i Vågen?

LES OGSÅ: Volt-sjefen vil ha sommerstengt i Vågen

Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) ønsket ikke å vedta stenging før alle fakta var på bordet. Derfor ble det i januar bestemt at det skulle nedsettes en gruppe med representanter for blant annet næringslivet i sentrum. De fikk i oppgave å innhente fakta, og det er der du kommer inn i bildet. Hva ønsker egentlig brukerne av Stavanger sentrum?

– Det er tross alt det som er interessant. Og det er klart at hvis publikum er fornøyde med stengingen, må vi tilrettelegge for det, sier Cecilie Christ, daglig leder av Stavanger sentrum AS (STAS) og medlem i programmeringsgruppen.

2000 intervjuer

I disse dager sendes det ut spørreskjema til de næringsdrivende i sentrum. Så blir det gjort dybdeintervjuer med dem som arbeider i sentrum og de som bruker byen. Rundt 2000 tilfeldig utvalgte privatpersoner i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kan forvente en telefon der de blir spurt om stengingen av Vågen.

LES OGSÅ: Handelsstanden håper de slipper sommerstenging av Vågen

Den siste gruppen som skal få si sitt er de som bor på sentrumshalvøya. 150–200 sentrumsbeboere vil bli dybdeintervjuet per telefon.

– Stengingen er et relativt stort inngrep i den totale trafikkflyten, men samtidig åpner det for mange andre muligheter. Vi må ta ut potensialet Sommervågen gir, men da er det viktig at vi vet hva de som bruker byen mener om saken, sier Christ til RA.

Vil ha et bredt grunnlag

Hvis publikum ønsker seg sommerstenging, vil Vågen mest sannsynlig bli stengt hele skoleferien fra og med i år til og med 2019.

LES OGSÅ: Sommervågen: Mange bilfrie dager

– Denne brukerundersøkelsen gir et bredt grunnlag for å ta en avgjørelse for flere år. Da slipper vi den samme diskusjonen år etter år, sier Christ.

Brukerundersøkelsen skal gjennomføres i løpet av april og de første ukene i mai. Resultatene fra undersøkelsen skal framlegges på møtet i kommunalstyret for miljø og utbygging 24. mai.

LES OGSÅ: Egil Olsen (H) vil sette punktum: Lei av Vågen-debatten