Stavanger

Drømmer om disse direkterutene

Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen ønsker direkteruter til Italia og Helsinki. Region Stavanger drømmer om direkteforbindelse til Kina.

Bilde 1 av 4

Nedgangen i olje- og gassindustrien påvirker flyrutene til og fra Stavanger lufthavn Sola.

Lufthansa la ned Frankfurt, Air France kuttet Paris og Widerøe legger ned Newcastle.

Lufthavndirektøren på Sola, Leif Anker Lorentzen, forteller til RA at det er vanskelig å spå eventuelle ruteendringer i 2016.

– Ruter og frekvens vurderes fortløpende av flyselskapene. Perioden vi er inne i nå er utfordrende. For flyselskapene er det snakk om små marginer, sier Lorentzen.

Savner disse

Han ser gjerne at Sola får direkteforbindelse til Helsinki og Italia.

– Den største interessen er å få tilbake Frankfurt. Ellers er det flere destinasjoner som burde vært interessant både for bedriftsmarkedet og fritidsreisende. En direkterute til Helsinki ville forbedret mulighetene til Asia. Helsinki er en stor Asia-hub. I Italia er Milano og Roma etterspurt, forteller Lorentzen.

– Er Stavanger blitt en mindre attraktiv destinasjon?

– Det er det nok, men først og fremst er det rutene som brukes av bedriftsmarkedet som er rammet av nedgangstidene, svarer Lorentzen.

– Hvor aktuelt er det at andre selskaper tar over rutene som Sola har mistet?

– Det kan godt hende at andre flyselskaper finner rutene attraktive. Mye spiller inn her. Flytype som passer strekningen og antall passasjerer. Det er mye spenning i 2016, selv om de etablerte selskapene nå er presset, kan andre halvår i by på nye muligheter, sier Lorentzen.

Han mener det er viktig for regionen å være bevisste på det tilbudet som finnes på Sola.

–Dagens bruk bestemmer morgendagens tilbud, sier Lorentzen.

– Stort potensial i Kina

Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger, forteller at direkteruter er utrolig viktig for Stavanger. Selv drømmer hun om å kunne reise direkte til USA og Kina.

– Vi vet at det asiatiske markedet, og spesielt Kina har et enormt potensial. Det er på tide å rette blikket mot Kina. Her snakker man om store volumer, sier Saupstad, som sier at interessen for Preikestolen, Kjerag og norsk natur har eksplodert i Asia.

– Vårt landsdelsselskap Fjord Norge er mye på messer i Asia og interessen for Norge er stor.  Preikestolen har befestet seg som et verdensikon. I Kina bor mange i små leiligheter. Det å komme til Norge og oppleve natur, se hvordan vi bor i trehus og eneboliger er enorme kontraster for dem, sier hun.

Saupstad tror også Kina og Asia vil bli en viktig forretningsdestinasjon.

–Vi skal leve av olje i minst 50 år til, men Stavanger er i omstilling. Nye næringer  kommer og det er stor fokus på innovasjon og teknologi, hvilket gjør det er naturlig å se mot Asia, sier Saupstad.

– Viktig å beholde knutepunktene

For administrerende direktør i Greater Stavanger, Kristin Reitan Husebø, er det viktigste å beholde de store knutepunktene, som i dag er London, Amsterdam og København.

– Det er av avgjørende for næringslivet i regionen å beholde gode flyforbindelser til utlandet. Man må også huske at fra 2010 økte Sola med én million reisende. Etter oljefallet har 220.000 reisende forsvunnet. Det setter situasjonen i perspektiv, og viser at det fortsatt bør være et godt trafikkgrunnlag fra Sola, sier Reitan Husebø.

Mer fra Dagsavisen