Mats Stangeland ble interessert i musikk og vinyl da han var 16 år. Han har drevet platebutikken Vinylpalass i fem år, og sier han merker en økning både i salg av, og interesse for vinyl. I butikken selger han hovedsakelig brukte plater, og de aller fleste er fra 60-, 70- og 80-tallet. Foto: Tone Helene Oskarsen

Driver byens siste bruktbutikk for vinylplater

Mats Stangeland hadde stor glede av å kjøpe brukt vinyl i ungdomstiden, og butikken Vinylpalass er et forsøk på å videreformidle lignende musikkopplevelser- og gleder til andre.

Mellom to brudebutikker i Kongsgata ligger Vinylpalass. En liten butikk som kun holder åpent tre timer hver lørdag, og som spesialiserer seg på brukte vinylplater fra 60-, 70- og 80-tallet.

Bak disken står Mats Stangeland. Som 16-åring oppdaget han vinylen, og fant stor glede i å handle plater i Stavangers mange bruktbutikker.

– Da jeg var ung var det mange bruktbutikker som solgte LP-er. Å handle brukt vinyl i Stavanger i ungdomsårene utvidet min musikalske horisont. Og det er litt det jeg ønsker å videreformidle – gode musikkopplevelser, og kanskje å utvide andre menneskers musikkhorisont, sier Stangeland. 

Vinylpalass er en slags videreføring av en årelang hobby for Stangeland, og han har drevet butikken de siste fem årene. 

Trekker bruktlasset

I løpet av årene har han opplevd økning i både salg og interesse for brukt vinyl.

– Det som er kult nå er at musikkbransjen er med på å fronte vinyl, i og med at mye ny musikk trykkes på den måten i dag. Og det er samtidig med på å trekke bruktlasset. Det er ingen grunn til at brukt og nytt ikke skal kunne leve hånd i hånd, sier Stangeland. 

I likhet med andre vinylentusiaster sier også Stangeland at det blant annet er den fysiske håndteringen av musikken som gjør vinyl så bra.

– At formatet er litt tungvint å holde på med, gjør at du investerer mer i lytteprosessen. Jeg tror du får igjen for denne «investeringen» i form av en mer involverende opplevelse av musikken. Å fysisk holde i en plate bidrar til dette. Flere sanser involveres, og det visuelle spiller også en rolle, sier han. 

Brukt er best

For Stangeland er det en selvfølge å drive platebutikk, selv om det bare er på hobbybasis. Og han er overrasket over hvilke følelser musikken fremdeles frambringer. 

– Jeg opplever stor spenning når jeg blar gjennom platebunker og ikke vet hva som kommer. Både fordi det dukker opp verdifulle ting, men også fordi jeg noen ganger finner plater av lav verdi, men som interesserer meg, sier han.

Det er i all hovedsak brukt vinyl Stangeland selger i palasset, og det eneste som finnes av nye plater i butikken er lokale utgivelser, eller jazz som venner har reutgitt ut på egne plateselskap. 

– Ny vinyl formidles uten håp om inntekt fra min side. Men jeg sier aldri nei hvis ildsjeler spør om å selge platen sin hos meg. Det er alltid interessant med sjeldne og lokale plater, sier Stangeland. 

Å kun selge nye plater, er han ikke interessert i. 

– Å bare formidle nye plater er ikke like spennende. Det er dessuten større konkurranse fra både internettbutikker og andre aktører på dette området. Det er det at det er en bruktbutikk som gjør det spennende for meg. Vinylpalass har funnet sin nisje, sier han.