Dørbanking og bomturer

LEDER: Ernas problem er at hun er så lyseblå at hun kunne ha blitt ordfører i Stavanger hvilken dag som helst, samtidig som hun er dømt til å styre med Frp.

Stavanger er det blå unntaket blant storbyene. Mens Oslo og Bergen slet med blå regimer som råtnet på rot, har Stavanger vært Høyres lyseblå utstillingsvindu siden 1995. Det er en sammenheng mellom Stavanger Høyres lyseblå linje og gjenvalgene, der sentrumspartiene har hatt en hånd på rattet og Ap tidvis en fot på bremsen. Det store spørsmålet er om Høyre-leder Erna Solbergs forsøk på å blåmale de røde storbyene – det vil si Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø – gir uttelling til andre enn Frp?

Erna Solberg skal i likhet med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og Sola-ordfører Ole Ueland ha for at de ikke svinger unna for press, som er et mildt uttrykk for den stormen bompengestriden på Nord-Jæren utgjør. Når Erna gjennom Dagbladet gir uttrykk for at det vil være behov for både bompenger og eiendomsskatt, vil tilhengere av voksenpolitikk nikke anerkjennende. Alternativene til bompenger er å bruke Frp-metoden og snakke om noe helt annet, eller å skru opp skatter og andre avgifter til et ubehagelig høyt nivå. Eiendomsskatt er ett av de andre upopulære tiltakene som bestemmes lokalt, men tross alt kan bidra til å øke nivået på tjenester i kommuner som velger denne skatten.

Erna og Høyre vil selge inn saker som grønn transport, bedre veier, skolepolitikk og eldre som har så mye selvbestemmelsesrett at de går i tøfler til polet. Samtidig slår statsministeren og partilederen hardt ned på nok et forsøk fra Høyre-ideolog Heidi Nordby Lunde på å kutte sykelønnen. Ernas problem er at hun er så lyseblå at hun kunne ha blitt ordfører i Stavanger hvilken dag som helst, samtidig som hun er dømt til å styre med Frp. Hun fronter noen saker om eldre, skole og miljø røde og grønne nikker anerkjennende til, men der Høyre ikke har sakseierskap.

Og når Frp til de grader eier motstand mot bompenger og eiendomsskatt, skal den lyseblå Erna sannelig banke på mange dører for å demme opp for angrep. Ikke fra de røde, men fra de mørkeblå i Frp.