Donald Trump truer idrettsutøvere som protesterer mot rasisme og politivold

Donald Trump: – Spillere som protesterer bør utestenges.

 

NFL-spillere trues igjen med bøter og utestengelse for å protestere under nasjonalsangen.

De siste sesongene har spillere i NFL, den amerikanske fotballigaen, protestert mot rasisme og politivold. Dette har opprørt mange klubbeiere, men også president Donald Trump. Nå tar laget Dallas Cowboys grep og innfører strenge regler mot protester under nasjonalsangen. 

– Vi har en helt klar policy. Du står oppreist under nasjonalsangen, rak og høy, sa eier Jerry Jones i Dallas Cowboys, melder Fox News. 

Dermed er det klar at ingen spillere i Dallas Cowboys får knele, sitte på benken eller gå i garderoben under nasjonalsangen. 

Les også: Trump raser mot Twitter på Twitter

Truer

Donald Trump stemte i på Twitter. En så lenge er det opp til hvert lag eventuelt å straffe spillere som protesterer. Det er foreløpig ikke så mye verken ligaen eller Trump kan gjøre mot protestene.

Tidligere i uken tvitret Donald Trump at debatten om protester under nasjonalsangen slettes ikke er over. «Spillere som kneler bør utestenges i en kamp. To ganger, ut sesongen, uten betaling», skrev han.

 

Les også: USA og EU enige om å trappe ned handelskrigen

Stå oppreist

Foran sportsarrangementer i USA er det vanlig å spille nasjonalsangen «Star Spangled Banner». Kutymen er da å stå rett opp og ned og gjerne holde hånden over hjerteregionen og ta av lua.

De som ikke gjør det får ofte så ørene flagrer av «patrioter», militære og andre som har flagget i hagen.

Kneling når nasjonalsangen spilles, har vært en del av en aksjon mot politivold og rasediskriminering siden i 2016. Det startet med at San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne i protest mot politiets behandling av minoriteter. 

Det hvite hus

Det er tradisjon at vinnerne av Superbowl møter presidenten i Det hvite hus. Hos Superbowl-vinnerne Philadelphia Eagles var det kun ti spillere av godt over 50 som takket ja til å møte Donald Trump i Det hvite hus.

Philadelphia Eagles knelte ikke en eneste gang forrige sesong, ifølge MSNBC.

De nektet også å møte Donald Trump i Det hvite hus.

Det ble i juni inngått en avtale der spillerne må stå når nasjonalsangen spilles – eller holde seg i garderoben. Avtalen fikk stor støtte fra presidenten. Nå er det derimot usikkert om avtalen står ved lag. Spillerorganisasjonen har sagt at avtalen bryter med forhandlingsretten og nye samtaler er dermed i gang. Enn så lenge kan klubbene selv sette i verk tiltak som bøter, men det er helt opp til lagene selv. 

– Du må stå stolt under nasjonalsangen. Om ikke bør du kanskje ikke spille, eller være der. Og kanskje du ikke burde være i landet, uttalte Trump etter at avtalen ble klar i juni, skriver NTB.

Donald Trump synger nasjonalsangen på Memorial Day. FOTO: NTB Scanpix

Bøter

Miami Dolphins truet sine spiller med bøter og utestengelse, men gikk tilbake på denne praksisen like etter, skriver The New York Times.

Fansen er delt i synet på kneling under nasjonalsangen. Ifølge Washington Post mener 38 prosent av den hvite befolkningen at det er greit med protestene. Hele 69 prosent av afroamerikanere mener derimot at protestene er på sin plass. Hos ikke-hvite er det 52 prosent som støtter protestene. 

Les også: Donald Trump ble rasende da Melania satte på CNN.