Lydisolasjon løftes på plass, varer pakkes ut og møbler males. Lørdag klokken 14.00 er Dokken festfin og klar. Foto: Kjersti Riiber

Dokken er Storhaugs nye møteplass

Det gamle fabrikklokalet i Dokkgata 4 skal fylles med liv igjen. Lørdag inviteres store og små til å feire at bydelen har fått en ny møteplass.

Lokalet som tidligere huset Byttebua i Svankevigå får sin renessanse. Byttebua er tilbake, og i tillegg får de med seg Fra hage til mage (matlaging for barn og unge) og Papperiet (kreativ lek med papp). Og etterhvert kan huset – som har fått navnet Dokken – fylles med nesten hva som helst.

LES OGSÅ: Her er siste påfyll til Absinthen

Det er boligutbyggeren Svankevigå AS (eies 50/50 av OBOS Nye Hjem Rogaland og Veidekke Eiendom) som eier tomten. De har planer om et større boligprosjekt på tomten, men inntil videre er prosjektet trukket fra markedet. Det ga grønt lys for et nytt «bydelshus».

– Vi har fått en tidsramme på 5–7 år, men det er selvsagt økonomien som bestemmer. Det viktigste er at huset får liv mens markedet står stille, sier Helene Ødegaard i Léva Urban Design. Hun er ansvarlig for nyåpningen av de gamle fabrikklokalene.

– Med liv og lys i huset slipper vi også de negative konsekvensene mørklagte bygninger fører med seg, som kriminalitet og forsøpling, sier Ødegaard.

Levekårsløftet

Badedammen og Spilderhaug har lenge vært utpekt som et område med dårlige levekår.

LES OGSÅ: Stavanger har fått ny kulturarena

– Dokken er ett av tiltakene som gjøres i forbindelse med kommunens levekårsløft og Urban Sjøfront sitt arbeid for omdømmebygging i bydelen. Vi vil at naboene skal føle at dette er deres plass, at barnehager og skoler tar det i bruk, og at det blir en litt annerledes møteplass, sier Ødegaard.

Hun, Therese D’Este Thomassen (Fra hage til mage) og Jann Aasebø (Papperiet) har lagt ned noen oppussingstimer de siste ukene. 

– Det har vært både frustrasjon og glede underveis, sier Aasebø. Konseptet bak bedriften hans Papperiet er rett og slett at barn skal finne ro og skaperglede med en gammel pappeske, saks og teip.

– Du kan skape noe fantastisk ut av boss. Jeg vil at ungene skal finne tilbake til «bygge hytte under bordet»-følelsen, og bygge opp jeget sitt ved hjelp av leken, sier Aasebø.

LES OGSÅ: Brennesle og løvetann på lunsjmenyen

Konseptet har mye til felles med Fra hage til mage, som skal lære barn og unge å lage mat – gjerne med ingredienser de finner rett utenfor døren.

– Når barn treffes på kjøkkenet, er det klasseutjevnende. Det er fiskehistorier i de fleste familier, og alle stiller på lik linje når de bruker sansene sine til å lukte og smake. Det viktigste er å la ungene vise at de får til noe, sier Thomassen.

Både hun og Aasebø håper Dokken kan utfylle tilbudet i barnehager og skolefritidsordninger.

Planene framover

Med Byttebua, Fra hage til mage og Papperiet på plass, starter hverdagen i Dokken denne helgen.

LES OGSÅ: – Vis støtte fra starten av

– Vi har også fått midler til å starte en utehage. Framover håper vi å kunne skape arbeidsplasser, tilby språkpraksis og være en arena for sosiale entreprenører. Storhaug trenger dette, hele byen trenger et slikt sted, sier Helene Ødegaard.

Åpningsfesten lørdag er fra klokken 14.00 til 17.00. Under åpningen kan folk få en smakebit av aktiviteter som lek og konstruksjon med papp, bytting av klær og møbler og kunnskap om et sunt kosthold og matglede.
For mer informasjon om aktivitetene framover, se Facebook-siden Dokken Storhaug.

LES OGSÅ: «Stavangers framtid ligger i øst»