Disse vant pris for det beste innen norsk mat og drikke

For tolvte gang ble det delt ut priser til det ypperste innen norsk mat og drikke fredag kveld. Mikal O. Viga fra Mikals Laks var i finalen for tredje gang, og i går vant han pris for røykelaks røykt på tradisjonelt vis.

I forkant av premieutdelingen fortalte Mikal O. Viga fra Mikals Laks til RA at han var fornøyd med å være i finalen, men at han ikke ble helt fornøyd før han hadde vunnet en pris under kåringen av Det Norske Måltid. I går kunne han slippe jubelen løs da han vant i kategorien «Årets sjømat foredlet». Produktet var «Absolut tradisjon», en røykelaks røykt på tradisjonelt vis. Oppskriftene er basert på gamle tradisjonsrike oppskrifter tilbake til 1870-tallet.

Mikal O. Viga i Mikals Laks vant under årets prisutdeling av Det Norske Måltid. Hans bidrag i år var Absolut Tradisjon, en røykelaks røykt på tradisjonelt vis.
Foto: Kathinka Skott Hansen

Det Norske Måltid leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke, og har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger. Helt siden 2008 har de jobbet for å posisjonere norsk mat, og i går kveld ble den tolvte prisutdelingen på rad avholdt. Finalistene deltok i de tretten kategoriene årets kjøtt, årets kjøtt foredlet, årets øl, årets sider, årets sjømat, årets sjømat foredlet, årets grønne, årets grønne foredlet, årets godbit, årets bakst, årets ost, årets meieriprodukt, og årets drikk. Hele 300 produkter var påmeldt i konkurransen, og i løpet av kvelden ble det delt det ut 18 priser på Clarion Hotel Energy i Stavanger.

Årets vinnere er: årets godbit: Midsummer Hot Salt fra Midsummer og North Sea Salt Works, årets øl: Rekved nr. 8 Tyttebær fra Kinn Bryggeri, årets kjøtt foredlet: Ask fenalår, fra Ask Gård, årets sjømat foredlet: Absolutt tradisjon – Einerrøykt laks fra Mikals Laks, årets grønne: Tindved fra Lærdal Grønt, årets sjømat: Lysingfilet fra Reinhartsen, årets ost: Kubbeost fra Rueslåtten Ysteri - Ostebygda, årets kjøtt: Svinenakke av Mangalitsa gris fra Strand Gård, årets sider: Bøddel fra Aga sideri, årets grønne foredlet: Bjørnebærsorbet fra Bamsrudlåven, årets drikk: Musserende eplemost Idunn Franskar fra Ulvik frukt og Cideri, årets meieriprodukt: Rømme fra Avdem gårdsysteri, og årets bakst: Ølkjeks på boks fra Ringnes Brygghus.

LES OGSÅ: I kveld kåres vinnerne av Det Norske Måltid

– Betyr enormt mye

Leder av Det Norske Måltid, Kristin Austigard, forteller RA at det å gå til topps under fredagens prisutdeling betyr enormt mye for de det gjelder, samt alle i finalene. 

– Å bli topp tre i en kategori har stor betydning for synligheten av produktet nasjonalt. Så etterspørselen øker og man får lettere inngang i butikker, fordi det er noen som har anerkjent produktet, sier hun. 

Hun påpeker at det er fagpriser som deles ut, og at det først og fremst er kvaliteten på prosuktet som er det viktigste. 

– Nivået er høyt, og store og små produsenterer konkurrere mot hverandre, og man ryker hvis produktet ikke er godt nok. Terskelen for å melde seg på er derfor høy, sier Austigard. 

– Alle får skriftlige tilbakemeldinger fra juryen om produktet sitt, og vi ønsker å gi de konkrete tilbakemeldinger på godt og vondt slik at de kan utvikle seg. Dommere som har vært med i mange år sier at de ser en rivende utvikling, for produsentene tar til seg tilbakemeldingene og blir bedre. Da gjør vi noe skapende som er viktig for den norske maten, legger hun til.

Juryens priser

I tillegg ble kryddersildfilet original fra Juvikprodukt i Møre og Romsdal tildelt juryens spesialpris. Denne spesialprisen hentes fram når dommerne i Det Norske Måltid ønsker å gi et produkt eller en produsent ekstra oppmerksomhet. I en pressemelding fra Det Norske Måltid står det i begrunnelsen for prisen: «I 2019 tildeles prisen fordi produsenten fremstiller et miljøvennlig og bærekraftig premiumprodukt gjennom flere unike smaks- og modningsprosesser, med en råvare som har årelange tradisjoner i Norge.».

Årets matspire og Matkanalens reklamepris ble også tildelt kryddersildfilet original fra Juvikprodukt i Møre og Romsdal. I pressemeldingen opplyses det at premien utgjør en verdi av 200 000 kroner og består av rådgivning, produksjon og visning av en reklamefilm fra Stiftelsen Matmerk og Matkanalen. 

Pris for årets skaperkraft ble tildelt DalPro Gårdsmat i Trøndelag, og pris for årets forsprang ble Jentene på Tunet fra Trøndelag. 

Hedersprisen gikk til håndverkskonditor Sverre Sætre.
Foto: Det Norske Måltid

Årets hederspris

På tampen av kvelden ble det delt ut en hederspris. Hedersprisen i Det Norske Måltid tildeles en ambassadør for faget og har stor integritet i bransjen. Vinneren utøver sitt arbeid med dristighet, fortreffelighet og sjenerøsitet. Denne prisen gikk til håndverkskonditor Sverre Sætre.

I juryens begrunnelse står det blant annet: «Det Norske Måltid hederspris for 2019 tildeles en høyt respektert fagperson innen sitt fagområde. Hedersprisvinneren har fagbrev som kokk og konditor. Han ble verdensmester med kokkelandslaget i 2006 og olympisk mester i 2008. Han har også vært jevnlig bidragsyter i aviser og magasiner, som programleder i flere TV-kanaler og er en ettertraktet kursholder. Alltid med stor respekt for faget og råvarene.».