Sandefjords Alexander Gabrielsen er blant spillerne sportsleder Espen Iversen mener bør være på Vikings blokk til sommeren. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Disse bør Viking vurdere

KOMMENTAR: Viking skal på kriseshopping i sommer, og det er viktigere enn noensinne at de mørkeblå treffer på handlene de gjør. Det gjelder enten det blir OBOS-liga neste sesong eller om det blir forlenget kontrakt på øverste nivå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Men i hvilke posisjoner behøver klubben spillere, og hva slags typer bør dette være? Og kanskje enda mer sentralt – hva er det realistisk at Viking kan få tak i?

Det er gammelt nytt at klubbens to aller største behov er på stopperplass og på spissplass. Michael Ledger forsvinner sannsynligvis og Karol Mets kan muligens blir solgt. Om det skjer, behøver de minst to og kanskje tre stoppere – hvor den ene gjerne har en kultivert venstrefot og erfaring fra venstrebacken. På topp er det enkelt. Viking har ingen som scorer regelmessig. De mangler i stor grad en løpsglad og fysisk sterk herre som kan bekle midtspissrollen.

Når det kommer til hvem Viking kan få, ligger det dog begrensninger. Selv om klubben vil lette på lønnstaket, er dette en klubb i krise. Det vet selvsagt alle spillere i Eliteserien – og i nabolandene. Dermed må Viking først og fremst se mot kontraktsløse spillere og spillere som er i konflikt med klubbene sine eller benket.

LES OGSÅ: Viking lystne på Jonas Grønner

Selv om de mørkeblå nå først bør se etter spillere som har prestert på øverste nivå i løpet av ganske umiddelbar fortid, og er i en alder mellom 24 og 31 år, er det ikke sikkert at Viking får napp. Her må en være pragmatisk og også villig til å se mot spillere som vil passe inn i rollene på nivået under. Enn så lenge klubben gir full tillit til Ian Burchnall bør selvsagt spillertypene passe til rollene i hans spillestil. Det er det mest essensielle av alt.

Når det kommer til stoppere, har jeg tidligere nevnt Johan Lædre Bjørdal (31). RBK-spilleren, med lang fartstid i Viking, er en naturlig leder. Så langt har han kun spilt 197 minutter i RBK. Han vil være et helt åpenbart valg for å styre forsvaret. Spørsmålet er om han vil, om RBK vil slippe ham – og om Viking klarer lønnen hans.

I Bergen råtner samtidig Norges tidligere U21-kaptein Jonas Grønner (23) bort på benken. Stopperen er utvilsomt attraktiv for flere klubber, men vil aller helst bli i hjembyen. Kan det være aktuelt med et lån?

Sandefjords Alexander Gabrielsen (31) er også åpenbart god nok skadefri, og det vil neppe være umulig å overtale ham til å flytte hjem nå.

Mange drømmer nok om et comeback fra Brede Hangeland, men det er helt uaktuelt grunnet beina hans. Da kan det være smartere å se mot Vidars Sigve Kleppa Christensen (26) her lokalt for å styrke bredden i forsvaret. Han vil ikke forsterke laget, men kan definitivt gjøre en jobb om det kniper – faktisk også som targetspiss.

LES OGSÅ: - A-laget kan overleve AS-konkurs

Fløys 191 centimeter høye stoppertalent og kaptein John Olav Norheim bør også være på Vikings liste om en skal se nedover i divisjonene. 22-åringen er spådd en framtid i Eliteserien av Tom Nordlie, og har bevist at han duger også mot topp motstand i cupen i år.

Så hva med angripere? Tommy Høiland er alt nevnt. Han passer nærmest perfekt med sin arbeidskapasitet og målteft, og det vil overraske meg mye om han ikke blir Viking-spiller.

Selv ville jeg kanskje sjekket opp litt rundt den gamle Brann-helten Kim Ojo (28). Den 192 cm høye spissen var ekstremt målkåt i Norge. Han er både relativt rask og et oppspillspunkt. I år har han spilt i Lyngby, men har slitt med å komme på laget etter noen dårlige år i Østen og Belgia. Kontrakten skal være utgående. Kan han få en restart i mørkeblå drakt?

Kongsvingers enmannsangrep Adem Güven (31) er også en spiller jeg er svak for. Den høyreiste og senesterke veteranen kan herje med hvem som helst når han har dagen. Og han scorer mål.

Hva om Viking vil kontre eller slå langt som plan B?

Bohemen Morten Eriksen (34) i Sola hadde sannsynligvis fortsatt forsvart en plass i Vikings stall.

Skal en slå langt, har nok fortsatt duellfagets mester Péter Kovács (39) et halvt år med hodestøt igjen i sitronen.