Nyheter

Disse åpner snart i Stavanger

Håndverkspizza fra Italia, burger fra Sandnes, kanelsnurr eller meksikansk taco? Alt dette kan du snart få i Stavanger sentrum.

– Vi satser på å åpne i slutten av januar. Det er litt igjen å gjøre, men det går unna, sier daglig leder i det som snart blir Mano Pizza i Pedersgata 8, Stian Sonerud.

Når RA er på besøk er de i ferd med å plassere den 2,2 tonns tunge pizzaovnen i lokalet. Ovnen, som varmes opp til 400 grader, steker ferdig en pizza i løpet av cirka to og et halvt minutt. Ovnen ble valgt på grunn av den napolitanske deigen Mano bruker, som blir best på så høy varme, ifølge Sonerud.

###

Mano har bevisst valgt å etablere seg i Pedersgata, og satser på en 70/30 fordeling mellom takeaway og sittende gjester. Selve restaurantdelen er på rundt 75 kvadratmeter og de kommer til å ende opp med rundt 20 sitteplasser.

I tillegg har de avtale med et utkjøringsfirma, slik at sultne kunder kan få pizza rett på døren. De tror det som kommer til å skille dem fra andre spisesteder er kvaliteten.

– Takeaway-pizza kan gjøres veldig godt, og det er det vi ønsker å vise. Vi satser på gode råvarer og vi sparer ikke på noe. Deigen lages fra bunnen, tomatene knuses og det blir rett og slett fremragende god pizza, sier Sonerud til RA.

I tillegg skal Mano servere «pizza by the meter», som betyr at du kan få med deg en kvart, halv eller hel meter pizza med hjem.

– Vi har fått hjelp av Edin som startet Firezza Pizza i England. Han har hjulpet oss å optimalisere deigen, slik at den er spesielt godt egnet for å reise. Problemet med pizza er jo ofte at den har sunket sammen innen du har fått den med deg hjem og er klar for å spise, men med den litt tjukkere napolitanske bunnen er vår pizza like god når du er kommet hjem i sofaen, sier Sonerud.

Ingen kniv og gaffel

I etasjen over Mano i Pedersgata 8 åpner Hekkan Burger.

Ole Dysjaland har fra før av drevet Hekkan i Sandnes siden januar 2017, men følte det nå var naturlig å utvide til Stavanger.

###

– Planen har hele tiden vært å utvide dersom det ble suksess i Sandnes. Og det har det jo blitt. Vi har hatt en omsetning over all forventning, fått gode tilbakemeldinger og funnet ut at det går an å drive lønnsom butikk i Sandnes. Så da begynte vi å kikke etter lokaler i Stavanger, og da vi fant dette bygget var det bare noe som stemte. Magefølelsen sa «ja» med én gang, sier Dysjaland til RA.

Planen var egentlig å åpne i Pedersgata i sommer, men nå tar de heller sikte på å åpne i løpet av februar 2019.

– Jeg har aldri vært med på et prosjekt der alt har gått som planlagt. Det var ekstremt optimistisk å håpe på åpning i august – og det visste vi jo. Vi har jo totalrenovert hele bygget både på innsiden og utsiden, og sånne ting tar jo tid, sier Dysjaland.

At de nå plasserer seg midt i take away-mekka i Stavanger, med konkurrerende serveringssteder på alle kanter, ser ikke Dysjaland på som noe negativt. Tvert imot.

– Det hadde jo vært helt «høl i hue» å etablere oss et sted hvor ingen andre driver med mat. Skal du handle takeaway tenker du med én gang på Pedersgata, og jeg tror vi kommer til å se en enorm oppblomstring av folk som driver med kvalitetsmat i denne gaten i løpet av de neste ti årene, sier han.

Men Hekkan i Stavanger er ikke bare takeaway. Det blir omtrent 50 sitteplasser inne, og Dysjaland har søkt om alle rettigheter.

– Ja, det er det som er hovedforskjellen mellom Hekkan Sandnes og Stavanger. I Sandnes har vi ren takeaway, mens her kan du sette deg ned, ta en kald øl og en burger, sier Dysjaland.

Likevel blir det ikke hvite duker og porselen når Hekkan åpner.

– Her får du ikke kniv og gaffel, og det blir ingen hvite tallerkener. Her skal du spise med hendene. Vi er tro mot konseptet vårt, så det blir graffiti, murvegger og piggtråd inne. Men det blir ikke så ille at du ikke kan ta med farmor inn på en burger, sier Dysjaland og ler.

Glemmer ikke håndverket

Litt lenger mot øst, nærmere bestemt i Ryfylkegata 22 vis-à-vis Lervigparken, skal Kanelsnurren etablere nok en kafé.

###

– Østre bydel er et utrolig kjekt område hvor det er viktig å være til stede. Planen har alltid vært å utvide, og vi håper til slutt vi ender opp med mellom 10 og 15 kafeer i Rogaland, sier daglig leder i Kanelsnurren, Torben Dam Krarup.

Kafeen i Ryfylkegata skal etter planen åpne i februar 2019.

– Vi har også to andre kafeer som snart skal åpne. Herbarium i september, og Ledaal Park i januar 2020, sier Krarup til RA.

Sammen med Lærke Olesen startet han Kanelsnurren i 2013, og de har nå åpnet fem kafeer på fem år.

– Er du redd dette går for fort?

– Nei, vi føler vi har god kontroll. Vi gjør det bra og tjener penger. Men det som er viktig for oss er at vi ikke glemmer håndverket. Brødet skal lages for hånd hos Kanelsnurren, forsikrer Krarup.

Tako uten kjøttdeig

I samme bygg kommer baren og spisestedet Tako. Det er Fortous Arnt og Elise Skjerve som står bak, og de tar sikte på å åpne i mars 2019.

– Matkonseptet er fortsatt litt under utvikling, men det vi vet er at det blir meksikansk taco, sier Arnt Skjerve til RA, og forklarer at de har drømt om å åpne et tacosted siden de besøkte Mexico i 2015.

– Den som forventer Santa Maria-taco blir nok litt skuffet. Her blir det verken kjøttdeig, boksmais eller rømme. Alle andre storbyer har jo et skikkelig taco-sted, så vi tenkte det var på tide her også, sier Arnt.

Tako blir ikke en restaurant, men «et hyggelig sted å henge, drikke gode drinker og spise taco». Fra før av driver de takeaway-stedet Fortou ved Tou scene, og det var ikke tilfeldig at de valgte å etablere Tako i nærheten.

– Vi håper jo folk velger å ta turen til Storhaug i stedet for til Vågen. Men for at de skal det, trengs det flere steder å gå til, sier Arnt Skjerve til RA.

Mer fra Dagsavisen