Diskvalifikasjonen omgjort – Jakob Ingebrigtsen får løpe VM-finalen

Norges anke ble hørt. Jakob Ingebrigtsen får løpe mandagens VM-finale på 5000 meter i friidretts-VM i Qatar. Dermed er det duket for tre blad Ingebrigtsen i samme løp.

19 år gamle Jakob spurtet seg inn til fjerdeplass i sitt heat ved å legge seg helt inne ved listen. TV-bildene viste at han var utenfor banen på et tidspunkt, og dette er årsaken til avgjørelsen om å utelukke ham fra finalen etter protest fra den britiske leiren.

Norge anket avgjørelsen, og det nye utvalget kom fram til at Jakob ikke gjorde noe feil.

– Juryen konkluderer med at de tre stegene Jakob tar innenfor banen kommer som resultat av fysisk kontakt med en annen utøver, og at stegene ikke utgjør noen fordel. Juryen tar protesten til følge, leste pressetalsmann Knut Skeie Solberg i Norges Friidrettsforbund opp for pressen.

Lettet familie

Jakob stilte opp i pressesonen sammen med far Gjert og mor Tone.

– Jeg er lettet over at reglementet innimellom fungerer for de uskyldige. Jeg følte ikke jeg gjorde noe feil, sa Jakob Ingebrigtsen etter at den endelige avgjørelsen var fattet.

– Det er deilig at jeg ikke løp tolv og en halv runde for ingenting, spøkte 19-åringen.

Som i OL i Rio de Janeiro leverte britene protest mot Ingebrigtsen-brødrene. Den norske leieren var klar på at det eneste grunnen til at de gjorde dette, var at de ville få med en utøver om protesten ble tatt til følge.

Så ut til å ha kontroll

Jakob var den eneste av Ingebrigtsen-brødrene som løp i det første heatet på 5000 meter.

19-åringen lå lenge kontrollert midt i feltet. Tempoet var høyt, men 19-åringen viste ingen tegn til svakheter. Nordmannen ble liggende midt i en stor pulje mot slutten, men han la seg helt inne ved lista, og han så til slutt ut til å ha full kontroll da han løp inn til fjerdeplass.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var ikke fornøyd. Han var kritisk til sønnens taktikk.

– Et ekstremt risikofylt løp. Han holdt på å tryne flere ganger der, sa han oppgitt til NRK.

19-åringen selv var tydelig fornøyd. Da han gikk forbi mixed zone etter løpet gliste han og flekset muskler til de fremmøtte pressefolkene og sang «heia Norge i rødt, hvitt og blått».

Lettet Henrik

Noen minutter senere var det storebrødrenes tur.

Utover i løpet ble Filip liggende langt framme i feltet, mens Henrik var noe bakpå. Han avanserte så i feltet og var for alvor med da det dro seg til.

Filip virket ekstremt pigg og nærmest jogget seg videre til finale på tiden 13.20,52. Også Henrik gjorde jobben, spurtet inn og ble klar for finalen på tid. Han kom i mål på 13.21,22.

– Dette er sesongens største mål for meg, og jeg overrasker egentlig meg selv. Farten i feltet var akkurat som jeg skulle bestilt den selv. Helt perfekt, sa Henrik Ingebrigtsen.