Nyheter

– Digitalisering og IKT-sikkerhet er de største utfordringene vi står overfor i vårt samfunn

Tirsdag gjestet samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) UiS for å høre, lære og diskutere samfunnssikkerhet.

– Dette er samfunnssikkerheten vår. Dette er avgjørende for at vi skal ha liv hvor vi kan være trygge – som selvfølgelig er det vi ønsker, sa samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) under et besøk på Universitetet i Stavanger (UiS) tirsdag.

– Utfordringen vi ser i samfunnet i dag, og den største trusselen samfunnet står overfor framover, er digitalisering og IKT-sikkerhet. Det er det som er mest påtrengende fordi den angår oss alle hele tiden, sier statsråden.

Hun mener likevel at en ikke trenger å være redd for å bruke internett eller digitale verktøy.

– Regjeringen har laget en IKT-strategi i samarbeid med næringslivet hvor vi kommer med ti anbefalinger. Hvis man tar disse anbefalingene inn over seg og implementerer dem i hverdagen, så regner man med at 90 prosent av hendelsene vil bli borte. Så det er mye man kan gjøre selv, og man trenger ikke være redd. Å bruke digitale verktøy er bra for samfunnet, blant annet i helsesektoren, men vi må bare være litt obs på hva vi gjør, sier Tybring-Gjedde til RA.

Og nettopp digitalisering og IKT-sikkerhet var ett av temaene da ministeren gjestet universitetet.

Må være forberedt

UiS huser mye akademisk kompetanse når det gjelder samfunnssikkerhet og beredskap, og litt av grunnen til statsrådens besøk var for å lære og diskutere mer om temaene fra noen av de fremste ekspertene på området. Under besøket snakket blant annet professor i risikoanalyse og risikostyring, Terje Aven, om dagens utdanningstilbud, forskning og kompetanse ved UiS. I tillegg snakket også Bjørn Ivar Kruke, førsteamanuensis i risikostyring og samfunnssikkerhet, om befolkningen som beredskapsressurs – noe statsråden synes er et viktig og interessant tema.

– Dette engasjerer meg fordi det engasjerer oss mennesker. Det er viktig å være forberedt på det som kan skje, selv om vi håper at ingenting skjer. Men om og når det skjer noe må man kunne vite hvordan man kan redde kameraten, broren eller ektemannen, og derfor er dette med befolkningen som beredskapsressurs så viktig, sier Tybring-Gjedde.

– Befolkningen er en stor del av ressursene i samfunnsberedskapen, for det er vi som er her det skjer, legger hun til.

Under møtet benyttet professor Aven muligheten til å rose samfunnssikkerhetsstudiet ved universitetet, og opplyste samtidig at UiS har den største samlingen sikkerhet- og risikostudenter i verden.

– Hvert år har vi 100 masterstudenter i sikkerhet og risiko. Hvem andre har det? Hvem andre er i nærheten av å ha sånne tall? Ingen. Derfor vil jeg påstå, med kraft, at vi har en helt unik kompetanse, utdanning og forskning her, sa Aven.

Mer fra Dagsavisen