Digital-TV gir flere gratiskanaler

Nordmenn som går over til det digitale bakkenettet får en rekke nye TV-kanaler - helt gratis. Takket være svenskene.

Fra september og fram mot jul vil mesteparten av den norske befolkningen ha muligheten til ta inn digital-TV via det nye riksdekkende bakkenettet.

Alle som i dag kan se på svensk TV med god, gammeldags analog antenne kan fortsette med det fra høsten av.

- Ja, det stemmer. Faktisk vil ti svenske kanaler ligge der gratis for alle nordmenn som får inn svenskenes signaler. Forutsetningen er at man kjøper en norsk dekoder beregnet på det norske bakkenettet, forteller Jørgen Thaule, informasjonssjef hos bakkenettets utbygger - Norges televisjon (NTV).

Bedre norsk teknologi

Svenskene ligger et hestehode foran Norge i overgangen fra analoge til digitale TV-signaler. Men forklaringen på at norske TV-seere får en slik bonus ligger paradoksalt nok i det faktum at Norge kommer senere på banen.

- Det digitale norske bakkenettet er mer avansert enn det svenske. Vi bruker mpeg4-teknologi, mens svenskene kjører mpeg2. Denne forskjellen gjør at nordmenn kan se svenskenes digitale TV-programmer, men ikke omvendt, sier Thaule til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Eksakt hvor mange nordmenn som kan glede seg over ti svenske gratiskanaler er uklart, men det blir trolig de fleste som i dag kan ta inn svensk fjernsyn med dagens antenneløsning.

- All erfaring viser dessuten at de digitale signalene er sterkere enn de analoge, slik at trolig flere nordmenn kan se de svenske gratiskanalene, poengterer Thaule.

Mer nyheter og kultur

En av fordelene med overgangen til digital-TV er at det blir lettere å starte nye fjernsynskanaler. I tillegg til SVT1 og SVT2 ligger det åtte andre digitale gratiskanaler åpne for nordmenn fra høsten av.

Disse er den døgnåpne nyhetskanalen SVT 24, SVT Barnekanalen, SVTs kunnskapskanal, TV4, Viasat-gruppens nye TV6, den svenske utgaven av musikkanalen Voice, kunnskaps-, kultur- og vitenskapskanalen Axess Television, Aftonbladets TV-kanal 7, samt et par lokale TV-kanaler.

Det er gode nyheter - i alle fall for dem som bor i Østfold, Vestfold, Hedmark og Trøndelagsfylkene. Men hva med all de nordmennene som har kjøpt seg hus, hytte eller leilighet i Sverige? Du vil kunne ta med din norske dekoder til «sommerstugan» i Sverige, hvis du bor nær nok grensa til å få inne signalene fra det norske bakkenettet.

- Ser du norsk TV 2 med antenne i Sverige i dag, vil du høyst sannsynlig kunne fortsette å ta inn signaler når det norske bakkenettet er på plass til høsten. Signalene vil nok bli best for dem som kan ta inn signalene fra Halden-senderen, som dekker nesten hele Østfold, sier Jørgen Thaule i Norges televisjon.

For å ta inn signaler fra det digitale bakkenettet i Norge (og Sverige), trenger normalt ikke skifte antenne, men du må ha en dekoder som maksimalt skal koste 1.500 kroner. Salget av disse starter på sensommeren, før de første digitale TV-signalene etter planen åpnes i september i Rogaland, Østfold, Oslo og Akershus. (ANB)