Nyheter

Digital kunst om klimakrisen

Kunstfestivalen «Screen City» er over for denne gang. Med bruk av digitale verktøy har kunstnere skildret klimakrisen.

Bilde 1 av 4

28 kunstnere fra Norge, USA, Chile, Finland og flere andre land, har i oktober skildret klimakrisen gjennom digital kunst i Stavanger. Det er kunstfestivalen, (eller kunst-biennalen, som det heter på kunstfagspråket) «Screen City» som er årsaken til at flere hundre rogalendinger har fått oppleve en litt spesiell skildring av klimakrisen.

– Screen City skal reflektere tematikk som er samfunnsrelevant, som kan og bør angå folk flest. Klima er et tema som angår alle, sier Daniela Arriado, kuratoren bak Screen City.

Hun forklarer at kunstnerne var invitert til å utforske temaet i arbeidet sitt, fra det som gjerne kan beskrives som en litt ny vinkel.

– Den vinkelen handler om å se klimakrisen fra naturen, dyrelivet, og økologien, som er i ferd med å forsvinne, sitt perspektiv, sier Arriado.

LES OGSÅ: Kritikerrost forestilling til Rogaland Teater.

– Laksen snakker

Arriado sier at flere kunstinstallasjoner rundt om i Stavanger og omegn har vært populære under Screen City.

– Vi har tilbudt publikum alt fra å høre lyden av planter, til en VR-opplevelse hvor du hører at bevisstheten til en laks snakker til deg, mens du sitter i en båt, sier hun mens hun smiler bredt.

Den kunstinstallasjonen Arriado peker på som en publikumshit er en tretimers lydopplevelse på Lysefjorden.

– Vi samarbeidet med Rødne Fjord Cruise. De tok med seg 50–60 personer ut på Lysefjorden, som fikk trådløse hodetelefoner og en spesiell lydopplevelse, sier Arriado.

Hun beskriver at publikum fikk høre et «verk» av intervjuer, lydelementer og ord som kunstneren satt sammen da han var der tidligere i sommer.

– Han tok opp intervju av miljøforskere, folk som jobber og har noe å si rundt klimakrisen, enten det er i forhold til oljeindustrien, som aktivister eller som innbyggere. Det laget han som et tretimersverk. Det var veldig spesielt. Til og med kapteinen og mannskapet hadde det på seg og de var utrolig imponert, sier hun.

– Det handler om å gi en opplevelse du ikke har hatt før, og se byen din og landskapet på en annen måte. Det tror jeg kunstnerne er veldig flinke til. Bare man tillater det og er åpen for det, tror jeg det er møte der med kunsten som har et utrolig potensial, legger Arriado til.

LES OGSÅ: Flere på yrkesfag slutter på skolen – Nå skal det snu.

Planter tre for fotavtrykk

Screen City tar tematikken for årets festival på alvor, og skal derfor ved hjelp av en samarbeidspartner regne ut hvor stort CO2-avtrykk festivalen har hatt, for så og donere nok penger til å plante nok tre til å gjøre opp for forurensingen.

Hun påpeker at de har prøvd å begrense klimaavtrykket så mye som mulig, med å for eksempel bruke resirkulerbart materiale, tilby plantebasert diett til deltakerne, samt å bruke lokale leverandører.

– Det er vår jobb å visualisere dette, og å ta opp viktige temaer på en litt annerledes måte. Jeg tror det kan overraske folk, og gjøre dem mer bevisste på eget avtrykk.

LES OGSÅ: Hauglie og NAV-katastrofen.

Mer fra Dagsavisen