Nyheter

Dette synes folk om Arneageren

Blomster, flere sitteplasser, større scene og en fungerende fontene er blant forslagene fra byens brukere.

Denne uken møttes politikerne i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) for å diskutere Arneagerens framtid. Der ble de blant annet enige om å bevare brosteinen og treet, men det var fortsatt uenighet rundt sceneløsningen og trafikkavviklingen.

RA tok turen til Arneageren for å høre med folk hvordan de synes framtidens Arneageren bør se ut, hva de er fornøyd med i dag og hva slags forhold de har til plassen.

LES OGSÅ: Opphetet Arneageren-debatt

Therese Ellefsen sier til RA at det ikke er så mye som trengst for at Arneageren skal bli en enda triveligere plass.

– Det som er veldig dumt med Stavanger er at veldig mye forsvinner til de store kjøpesentrene. Derfor må man gjøre det attraktivt. Om sommeren er det jo hit folk går, og jeg tror mye kunne blitt gjort med litt blomster og en fontene som faktisk fungerer, sier Ellefsen.

– Ta Fargegaten som eksempel. Det eneste som skiller den gaten fra andre gater er fargerike hus. En så liten ting kan gjøre så mye, legger hun til.

Hun tror dessuten Arneageren er en fin plass å ta imot turister.

– Vi vet jo at turistene ikke bruker mye penger, men at de kanskje kjøper en kopp kaffe og en flaske vann. Med farger og sitterplasser her kan det være et kjempefint sted å ta imot dem som kommer, sier Ellefsen.

Selv bruker hun Arneageren mest som et krysningspunkt, men hun liker likevel når det er aktivitet på torget.

– Når det skjer ting her er det kjempefint, men når det ikke skjer noe her er det veldig kjedelig. Det er jo litt traust, spesielt nå når det er grått og regner, sier Ellefsen.

– Det er jo mange andre gater og plasser som gjør ting for å gjøre det mer spennende, så det er synd det ikke er helt det samme her. For min del kan man godt fjerne scenen, men det er kanskje ikke det som haster mest hvis vi ser rundt oss, legger hun til.

Mer tilgjengelig

Venninnen Melanie Grøndahl er enig. Hun har bodd og jobbet i sentrum siden 2014, og mener Arneageren må gjøres mer tilgjengelig.

– Dette er jo midtpunktet i Stavanger, og det er veldig fint her. Men kanskje kunne uteserveringene blitt utvidet noe, slik at det ble flere plasser å sitte, sier Grøndahl.

I likhet med Ellefsen stusser hun også over den vannløse fontenen midt på plassen.

– Jeg skjønner ikke helt formålet med den fontenen. Det kan godt hende det er en historie bak den jeg ikke kjenner til, men den ser jo ganske sliten ut, sier hun, som tror Arneageren kunne blitt gjort enda koseligere. 

– Dette er kanskje ikke den mest oppløftende plassen å sitte, så det kunne med fordel blitt litt koseligere her. Men Arneageren har stort potensial – spesielt om sommeren, sier Grøndahl.

Flere sitteplasser

Kris Alfthan er i byen med sønnen Florian (2,5 år). Han forteller at sønnen ofte leker på fontenen om sommeren. Selv synes han den ser litt sliten ut, og at den kanskje burde blitt gjort litt mer barnevennlig. Et annet forslag fra Alfthan er vann som spruter opp fra bakken, som er gøy for ungene å leke med.

– Jeg synes Arneageren er helt grei sånn den er i dag, men kanskje det hadde gjort seg med litt flere sitteplasser. Litt benker og stoler rundt omkring, sier han.

Han og familien bor i nærheten, og de er ofte på Sølvberget for å gå på biblioteket.

– Jeg synes det er veldig fint med de hvite husene som rammer inn plassen. Men litt flere sitteplasser hadde som sagt gjort seg. Det er jo en veldig fin møteplass, dette her, sier Alfthan.

Identitet og særpreg

Berit og Einar Berge har bodd i Stavanger i mange år, og betegner Arneageren som et samlingspunkt.

– Ja, det er jo en samlingsplass, og det er jo utrolig mange som besøker kulturhuset hver eneste dag, sier Einar, som selv ofte besøker både kinoen og biblioteket.

Når det gjelder scenen på Arneageren mener han at den burde bygges litt om.

– Den er kanskje litt for liten til store arrangementer. Kanskje burde man bygget litt i høyden, men uten å ødelegge plassen, sier han.

– Arneageren er jo veldig intimt og det har et særpreg. Selv om man oppgraderer er det viktig å bevare den intimiteten og det særpreget, legger han til.

Mer fra Dagsavisen