Her fra ekstremværet «Urd» i desember 2016 ved Lista. Foto: Thor Erik Schrøder, NTB scanpix

– Dette kan bli alvorlig

Meteorologisk institutt vurderer fortløpende om lavtrykket som er på vei mot Rogaland skal oppgraderes til ekstremvær.

– Dette kan bli alvorlig. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Lars Andreas Selberg, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, til RA.

Det er ventet vindkast helt opp i 40 meter per sekund.

Onsdag formiddag sa prognosene vindøkning til stiv til sterk kuling fra sørvest natt til i dag. I løpet av torsdag ettermiddag og kveld er vinden ventet å dreie mot vest og øke til liten storm.

I løpet av fredag vil vinden dreie mot nordvest og kanskje komme opp i full til sterk storm.

– Det er vanskelig å si hvor kraftig vinden blir på grunn av lokale forhold, men dette er en lite gunstig vindretning for Stavanger og Rogaland, sier Selberg.

Meteorologene følger lavtrykkets bane og utvikling tett og vurderer fortløpende om varselet skal oppgraderes til ekstremvær. Kriteriene for å sende ut ekstremvarsel for vind er sterk storm og/eller vindkast på over 35 meter per sekund.

Det er også sendt ut OBS-varsel for høy vannstand fra Stavanger til Rørvik i forbindelse med stormen.

Kraftig nedbør

De voldsomme nedbørsmengdene over midtre og indre deler av Rogaland og Hordaland har så langt ikke ført til noen alvorlige hendelser. Liarvatn  mellom Strand og Hjelmeland har fått hele 140 millimeter nedbør siste døgn, med Mauranger i Hardanger er en god nummer to med 112 millimeter.

– Som en følge av dette har vannføringen steget kraftig i elver og bekker i området. Det er ikke registrert nye hendelser i natt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en statusrapport onsdag morgen.

Det er fortsatt oransje farenivå for Rogaland, Hordaland og deler av Sogn og Fjordane.

– Ved noen målestasjoner er det registrert vannføring på gult nivå, men foreløpig er ingen på oransje nivå. Det ventes fortsatt en del nedbør fra onsdag ettermiddag og torsdag. Vannføringen kan fortsatt øke utover onsdagen som følge av nedbør og snøsmelting, melder NVE.

Øker på

I Rogaland kom det fram til midnatt tirsdag 72,5 millimeter nedbør i Vats i Vindafjord. Nesten like mye nedbør ble det meldt på Gullfjellet i Bergen. Fossmark hadde 70,7 og Etne 79,4 millimeter nedbør tirsdag.

I både Rogaland og Hordaland har det fortsatt å regne gjennom hele natten og utover onsdagen. Og det er mer i vente.

I Vats i Vindafjord har det regnet kontinuerlig siden tirsdag, og bare i timen fram til klokken 07 onsdag morgen ble det målt 5,7 millimeter. Da er det ganske fuktig.