Nyheter

– Dette finner vi oss ikke i

Lørdag er det demonstrasjoner i de største norske byene for å markere motstand mot endring i abortloven. Kvinnegruppa Ottar betegner dagen som «en av de største protestdagene siden 70-tallet».

– Jeg var 18 år da abortkampen gikk for seg sist. Det var steile fronter, skarpe diskusjoner og vi kjente det virkelig på kroppen, sier leder for Kvinnegruppa Ottar i Stavanger, Randi Mobæk.

– Dette blir en av de største protestdagene siden 70-tallet, og jeg tror ikke vi har mobilisert på denne måten siden da, sier Mobæk, og nevner at 40 ulike organisasjoner er tilsluttet demonstrasjonene i de ulike storbyene.

I Stavanger markeres demonstrasjonen i Torgtrappene lørdag klokken 14.00, hovedsakelig med appeller.

– At vi nå er her igjen, med abort som kampsak, viser jo at kampen om kvinners kropp er en storpolitisk sak. Vi ser det i andre land også, som Polen og USA. De prøver å kontrollere kvinners rett over egen kropp, og det finner vi oss ikke i. Det er helt uakseptabelt! Nå skal vi gi politikerne et klart signal om at de må holde hendene borte fra abortloven, sier Mobæk.

Sinner i kok

Bakgrunnen for saken er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for forhandlinger i abortloven. Hun understreket likevel i Stortingets spørretime denne uken at kvinners rettigheter ikke vil bli svekket, ifølge NTB.

Stridens kjerne er abortlovens paragraf 2 c, som åpner for abort etter svangerskapets 12. uke når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom – enten som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet, oppsummerer NTB.

Ottars Randi Mobæk sier «sinnene vil bli satt i kok», dersom det blir vedtatt å fjerne eller endre paragraf 2 c.

– De kommer til å merke det under neste valg. En ting som aldri er gjort før, men som er verdt å gi en tanke, er generalstreik. Blir loven endret og vår egen suverenitet i forhold til egen kropp ikke blir respektert, så må vi vurdere om vi skal gjøre slike ting, sier Mobæk.

– Hvis de ikke snur kjører de seg inn i en konflikt, og det er en kamp kvinner i dag og i framtiden ikke har råd til å tape, legger hun til.

Gufs fra fortiden

Leder i Kvinnefronten Stavanger, Kjersti Dybvig mener forslaget innskrenker kvinners rett til selvbestemt abort.

– Ved å fjerne eller endre paragraf 2 c kan en risikere at kvinner må gjennomføre et svangerskap mot sin vilje, sier Dybvig, og betegner det hele som «et gufs fra fortiden».

– Nå diskuteres det riktignok bare perioden mellom 12. og 18. uke, men det er det samme ydmykende, iskalde gufset som på 70-tallet, sier Dybvig til RA.

Hun håper loven blir stående som den er, men at det i verste fall går an å reversere den.

– Dette vil nok få konsekvenser ved neste stortingsvalg. En reversering og endring med så dramatiske konsekvenser vil prege samfunnet på mange måter, sier Dybvig.

Forhandlingskort

En rekke organisasjoner, partier og foreninger er tilsluttet lørdagens demonstrasjon, og det er også flere som skal holde appell i Byparken.

Blant appellantene er Tilde Broch Østborg, konstituert overlege på kvinneklinikken ved SUS.

Hun mener det vil svekke kvinners rettigheter dersom paragraf 2 c blir fjernet.

– Jeg tror en fjerning av paragraf 2c vil føre til at kvinner som allerede er i en vanskelig situasjon risikerer å måtte gå en kanossagang i nemnd, hvor de må eksponere sine sosiale eller psykiske liv på en måte som jeg mener er uverdig, sier Østborg, og utdyper:

– Paragraf 2 c går på objektive kriterier, et alvorlig sykt eller skadet foster. Blir den fjernet må kvinner søke på paragraf 2 a og b (se faktaboks nederst i saken) for å utføre abort etter 12. uke, hvor hun må framheve psykiske eller fysiske utfordringer som hun kanskje ikke engang har.

Lørdag arrangeres det protester over hele landet, og Østborg tror det er flere grunner til at denne saken engasjerer.

– For andre gang på fem år ser man at kvinners rettigheter trekkes inn som et kort i et maktspill om en dannelse av regjering. Det tror jeg provoserer mange, for det er ikke lenge siden sist vi sa ifra om at det ikke er greit å bruke kvinners rettigheter som forhandlingskort, sier hun, og henviser til den fem år gamle diskusjonen om reservasjonsrett, som blant annet førte til at over 10.000 gikk i 8. mars-tog i Oslo.

Østborg mener det er sunt at vi som samfunn snakker om abortloven, men ikke på denne måten.

– Jeg synes det er svært alvorlig at kvinners rettigheter brukes som forhandlingskort på denne måten. Det er uverdig, og det hører ikke hjemme i et moderne demokrati, sier hun.

– Det som er positivt med dette, er at nemndinstituttet er blitt belyst, for det tror jeg har vært ukjent for mange kvinner. Kanskje kan det føre til en debatt rundt nemnden, hvor man kan se på om man kan erstatte det med noe annet, som for eksempel en tverrfaglig rådgivningstjeneste, legger Østborg til.

Stavanger-ordføreren: – Mot endring av loven

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) mener abortloven bør stå som den er.

– Min personlige mening er at loven er bra som den er nå, og jeg er imot enhver endring av abortloven, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA. Hun sier videre hun ikke har noe imot å gå mot eget parti i denne saken.

– Nei, overhodet ikke. Dette er en viktig sak, for det handler om kvinner og kvinners rettigheter. Men det handler også om menneskeverd, sier Sagen Helgø.

Ordføreren var også uenig da debatten om reservasjonsretten pågikk i 2014, og hun ønsket ikke reservasjonsrett i Stavanger.

– Jeg ser ikke noe behov for å innføre reservasjonsrett i Stavanger, sa ordføreren til RA den gangen.

Sagen Helgø har ikke bestemt seg for om hun skal delta i dagens demonstrasjon i Torgtrappene. Likevel mener hun saken er viktig.

– Det er en viktig sak, og det handler om noe som er veldig grunnleggende. Dette gjelder muligheten til å bestemme over egen kropp, og det er mange følelser knyttet til å ta et sånt valg, sier ordføreren til RA.

Abortlovens § 2 a, b og c:

Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når

a) svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse. Det skal tas hensyn til om hun har disposisjon for sykdom;

b) svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon;

c) det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.

Kilde: Lovdata.no

Mer fra Dagsavisen