- Dette er rasisme

President Gabriel Werner Johansen i Romani Council Union (RCU) er rystet etter at en gruppe fra romanifolket i går måtte forlate Sola Motell og Camping.

Den er den samme campingplassen som han selv jobber på. Romanifolket selv kaller episoden rasisme.

- Vi føler oss veldig diskriminerte. Campingplassen behandlet oss verre enn hunder, sier Abdul Kwiek til Rogalands Avis.

Forrige torsdag kom reisefølget på ti campingvogner til Sola Motell og Camping. Allerede første dag betalte de opphold fram til søndag, men gjengen på 30 bestemte seg etter hvert for å forlenge tiden på Sola fram til kommende torsdag.

- Rasisme

- Mandag kveld fikk vi beskjed fra eieren av campingen om å forsvinne innen tirsdag klokken 14. Uten begrunnelse, bare melding om at alt skulle være rent og ryddig ved utsjekking, sier Kwiek og legger til:

- Jeg har vært på campingplasser hele mitt liv, men aldri opplevd maken. Ren rasisme, mener han.

President Gabriel Werner Johansen i Romani Council Union driver kiosken Strandbuå som ligger ved campingplassen på Sola. Han driver i tillegg inn- og utsjekkingen for Sola Motell & Camping.

Nå har han havnet i en meget underlig dobbeltrolle.

- Jeg opplever dette kaotisk. Det var ikke noe grunnlag for å hive dem ut. De har oppført seg veldig bra, hatt det rent og pent hos seg, sier han.

Europarådet

Det er Leif Sola Maskin som eier Sola Motell og Camping. Gabriel Werner Johansen vurderte i går kveld hvorvidt han skal fortsette samarbeidet med Leif Sola.

- Jeg synes ikke noe om en arbeidsgiver som kaster folk ubegrunnet ut av plassen, sier han.

Situasjonen løste seg for Abdul Kwiek og resten av romanifølget i går ettermiddag. På Ølberg Camping ble de ønsket velkommen, men Gabriel Werner Johansen og RCU vil likevel ta episoden videre.

- Jeg har snakket med min nestleder. Denne saken er nå sendt inn til Europarådet, sier han.

For fremdeles mener han det er mange kamper som gjenstår før romanifolket får samme behandling som den gjennomsnittlige Ola og Kari.

Mange fordommer

- Det har vært ro rundt dette lenge, men så snart det blir sommer, vi kommer på veien, så er det rasistiske tendenser man opplever. Dette er gjengs over hele landet, sier Gabriel Werner Johansen som selv ofte har følt rasisme på sine Europa-reiser gjennom 40 år.

- Vi ønsker å ha de samme rettighetene som vanlige nordmenn, ferdes fritt i riket som alle andre. Denne familien er norskfødte, og har innrettet seg norske forhold. Da fortjener de ikke denne formen for behandling, sier han.