Nyheter

– Dette er organisert og systematisk svindel

Politiet ber bedrifter og organisasjoner skjerpe egne rutiner.

I går kom politiet i Sør-Vest med en ny pressemelding om direktørsvindel. De har i de siste ukene opplevd en ny bølge med svindeltypen som kostet blant annet Stavanger kommune nesten en halv million kroner i mai. 7. august skrev RA om hvilke tiltak kommunene i Rogaland har gjort for å sikre seg mot flere svindelforsøk. Nå advarer politiet bedrifter mot å gjøre de samme feilene.

– Svindelen går ut på at bedragere sender e-post til bedrifter og utgir seg for å være ledere i bedriften og ber ansatte om å gjennomføre utbetalinger, sier Sturle Smith, seksjonsleder for finansiell etterforskning i Sør-Vest politidistrikt, til RA.

Han forteller at de først oppdaget svindelforsøkene i februar, men at første «bølge» kom rett før sommeren.

– Dette er organisert og systematisk svindel. De venter som regel til direktør eller leder er borte fra arbeidsplassen. Det er da de fleste går i fellen.

Les også: Tok grep mot «direktørsvindel»

Viktig å forebygge

Smith anbefaler blant annet å google SWIFT-kode og IBAN-nummer som følger med på mailen fra svindlerne.

Dette indikerer hvor betalingen går, og banken som mottar pengene kan avsløres. Etterforskning har vist at hvis man ser det er en britisk bank eller en østeuropeisk bank som står som mottaker, bør det ringe en bjelle hos den som har mottatt betalingsoppfordringen, sier seksjonslederen.

Men Smith påpeker at det viktigste er god kommunikasjon og gode betalingsrutiner.

– Det er snakk om store pengebeløp i utenlandsk valuta. Hvis man får en slik betalingsoppfordring er det lurt å ringe vedkommende man har fått mailen fra og sjekke at det faktisk er den personen som har sendt mailen.

Les også: Norge i verdenstoppen på epostsvindel

Hvis uhellet er ute

Hvis man først går på smellen finnes det håp.

– Hvis man sender penger til svindlerne og innser feilen fort, er det mulig å få tilbake pengene. Da må man umiddelbart legge press på banken for å fryse transaksjonen. Vi har hatt saker der det har latt seg gjøre, sier Smith.

– Men her er tiden helt avgjørende, avslutter han.

Hvis det ikke går er det svært liten sjanse for å få pengene tilbake, ettersom denne type kriminalitet er vanskelig å etterforske.

Les også: – Skaffet falsk ID, svindlet Nav og smuglet marihuana

 – Sendte fra seg 500 millioner kroner til bedragere. 

Direktørsvindel kan ramme alle, men noen er mer utsatt. Bedrifter med hovedkontor eller filialer i utlandet framstår som særlig utsatte, det kommer fram i Økokrims trusselvurdering for 2018. Bedragerne tilnærmer seg ofte nyansatte, viser rapporten.

– Det kan fort ramme organisasjoner og mindre foretak også, sier Halvor E. Sigurdsen, fagleder i næringsjuss for NHO, til RA.

På grunn av økt bevissthet hos mange i næringslivet, forventes bedragerne å rette seg mot det Økokrim kaller «soft targets» – som festivaler og organisasjoner, der de interne rutinene ikke er like godt etablert som i virksomheter ellers. Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, har jobbet mye med svindel og kan fortelle at det er andre som har gått på større smeller enn Stavanger kommune.

– Det største CEO-bedrageriet jeg kjenner til i Norge var et firma som i 2016 sendte fra seg 500 millioner kroner til bedragere. Saken ble etterforsket av Oslo politidistrikt og FBI, og heldigvis fikk firmaet igjen noen av pengene, sier Dybo til RA.

Sigurdsen er enig med politiet i at gode rutiner er viktige for å unngå å betale penger til svindlere, men han trekker også fram informasjon som en viktig faktor.

– Mange bedrifter vil vise fram sine ansatte på nettsidene deres, men man burde tenke gjennom hvilken informasjon som ligger tilgjengelig.

Les også: Politiet advarer mot dopapirsvindel flere steder

Mer fra Dagsavisen