Nyheter

- Dette er levebrødet vårt, mens vi hyler og skriver om bommer

«Hva skal Stavanger leve av etter 2022» ble debatt når Olje- og energiministeren var på besøk i byen.

I en nært fullsatt sal samlet lokale næringsinteresserte aktører og politikere seg på Oljemuseet, inkludert olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), for å starte debatt om Stavanger-regionen og dens framtid.

«Hva skal Stavanger-regionen leve av etter 2022?», ble paneldebatten kalt, arrangert av Frp Stavanger og Frp Rogaland.

Oljen er viktig i mange år til, selv etter oljeplattformen Johan Sverdrup står klar i 2022 og det er få nye prosjekter på norsk sokkel, var en fellesnevner gjennom debatten, bestående av flere ordførerkandidater og representanter fra blant annet Aker Solutions, Baker, Norsk Olje og Gass, Viking FK, Rosenberg og Lyse.

– Står for 300 milliarder og mange jobber

– I 2019 står petroleumsnæringen, etter statlige inntekter, skatter og avgifter, for 300 milliarder kroner, sier Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til RA.

– Det generer selvfølgelig noen muligheter for Norge i forhold til å finansiere velferd i landet.

– Men det går altså 170.000 mennesker på jobb hver dag i denne næringen, veldig mange i dette fylket, så det at folk har arbeid, det at det er verdiskaping fra det, det er det vi har bygget velferdssamfunnet vårt på. Derfor er dette genuint viktig, sier Freiberg.

Klimadebatten

Andre tema var hvordan industrien kan ta debatten til skeptikerne, spesielt de som mener klimaet lider som konsekvens.

– Vi har fått en svært polarisert klimadebatt, tidvis med fravær av substans når det gjelder fortsatt produksjon av olje og gass i et klimaperspektiv, sier Inge Brigt Aarbakke, sjef i Aarbakke.

– Det store bildet er enkelt: At Norge slutter å produsere olje- og gass betyr ikke at verden vil forbruke mindre, men at andre stater som produserer mindre miljøvennlig og som ikke har demokratiske styresett overtar vår kvote, sier han, og legger til at norsk olje og gass produseres med 50 prosent lavere utslipp enn snittet og at norsk gass bidrar til et grønt skifte i Europa fordi den erstatter kullkraft.

– Engasjerte folk som ser i glasskulen

– Jeg har tatt initiativ til mye forskjellig, men aldri opplevd en slik respons. Du ser jo hvem som er til stede her, det er næringslivsledere, gründere og politikere. Det er engasjerte folk som nå ser i glasskulen og framtiden, sier Frp Stavangers gruppeleder i bystyret, Leif Arne Moi Nilsen til RA.

– Hensikten med hele debatten er å få i gang en sunn debatt om hva skal regionen leve av. Jeg føler ikke valgkampen har kommet i gang med noen gode saker, det er dette som er det viktige, levebrødet vårt, mens vi hyler og skriver om bommer.

Olje- og energiministeren var fornøyd med en produktiv diskusjon.

– Det var noen klare tilbakemeldinger om hva som er viktig for at vi fortsatt skal ha en aktivitet også i framtiden, sier Freiberg.

– Det var klart og tydelig, spesielt angående rammebetingelser, hvor viktig det er å ha forutsigbarhet for at næringslivet i Rogaland, og andre plasser også, skal være villige til å bruke penger og investere.

Panelet besto av Harald Minge fra Næringsforeningen Stavanger, konsernsjef i IKM Gruppen Ståle Kyllingstad, sjef i Aarbakke Inge Brigt Aarbakke, administrerende direktør i Roxel Dag Øyvind Meling og sjefredaktør i Stavanger Aftenblad Lars Helle.

Mer fra Dagsavisen