Nyheter

Dette er de beste rettene på Gladmat i 2019

Seks retter har fått terningkast seks på Gladmatfestivalen.

Det var mye folk og god stemning på byen da RA var og testet maten på Gladmatfestivalen. Og det kan konstateres at det var ymse som ble servert fra de forskjellige bodene.

Svært mye var riktig så bra og den beste maten var det Fisketorgets Karl Erik Pallesen og Kjartan Skjelde (Tango og Fish & Cow) som sto for.

Pallesen byr på bakt, nesten rå torsk med fabelaktig tilbehør. Skjeldes østers og indrefilet er begge ekstraordinære smaker – og noe du må få med deg når du er på Gladmat.

Ta turen til Fargegata

Du anbefales også å ta turen bort til Fargegata – og det finnes utelukkende én grunn for det. Eirikur Thor Sigurdsson på Noodle Noodle har laget en fantastisk Gladmat-rett i form av en koreansk inspirert oksetartar med langtidsbakt
hvitløk servert på shisoblad. Brett bladet rundt tartaren og tygg. Resultatet er en eksplosjon av smaker i munnen og en rett med skyhøy wow-faktor.

Blir du lei av å gå i kø nede i Vågen anbefales en tur til Domkirkeplassen og Ostehuset. Gladmatretten er supersprø kylling med «midsummermajones» og lime og det smaker knallgodt.

Søtt og salt

Sist, men ikke minst må du ta turen til Egersund Chocoladefabrikk & Co som holder til på Torget. De byr på røykt sjokoladeganache servert med sprøtt og salt kyllingskinn. Det høres nok litt rart ut, men du får en fantastisk eksplosjon av søtt og salt når kyllingskinnet og sjokoladen kombineres.

Fortsatt er det slik at det finnes mye ræl på Gladmat. Belgiske vafler og utallige varianter av grillspyd, og det er et paradoks at de lengste køene er foran vaffelutsalgene.

Flere av årets utstillere byr også på altfor mye mat når de selger Gladmat-retter sine til 40 kroner.

Greien med Gladmat er at du skal kunne gå rundt og smake på forskjellige ting, men det lar seg ikke gjøre dersom du har satt til livs en diger pulled pork slider eller en stor boks med phad thai.

6

Tango

Hva: Østers med pepperrot og agurk.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Nydelig utseende og nydelig smak av østersen og hvor tilbehøret smelter nydelig inn sammen med østersmaken. Enkelt som bare det og viser hvor bra det kan bli når dyktige kokker behandler gode råvarer.

###

Fisketorget

Hva: Bakt torskerull sammen med emulsjon av tang og myse, karse og lakserogn og krutonger.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Torsken er bakt på 46 grader og er helt på grensen til å være rå. Men fisken er nydelig på smak og det hele er svært god sammen med spicy emulsjon og nydelige smaker av tilbehøret. I tillegg er det heller ikke noe å si på utseendet for dette er lekkert lagt opp.

###

Fish & Cow

Hva: Tataki av indrefilet av okse sammen med røkt makrell og krutonger av rugbrød.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Knallgodt mørt og spicy kjøtt med svært smakfullt tilbehør. En herlig, lett og delikat Gladmatrett som du må få med deg.

###

Noodle Noodle

Hva: Koreansk inspirert oksetartar med shisoblad, rabarbrakimchi, langtidsbakt hvitløk og friterte nudler.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Skal spises ved at bladet brettes rundt resten av retten og så stapper du inn. Da får du en eksplosjon av smak i munnen og det hele er svært krydret og veldig, veldig godt. Wow, for en rett. Ta turen til Fargegata.

###

Ostehuset

Hva: Sprø kyllingkavaage deepfried i japansk stil med midsummermajones og lime.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Liten skål med kyllingbiter som er sprø som bare det. Knallgod smak av kyllingen sammen med nydelig smak av majonesen, samt koriander og krydder. Dette er virkelig en rett en må få med seg utenfor Ostehuset på Domkirkeplassen.

###

Egersund Chocoladefabrikk & Co

Hva: Kirsebætrerøykt ganach med søtt flak wasabi og sorte sesamfrø og saltet og spøtt kyllingskinn.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Denne retten er bare så sykt bra og ikke minst annerledes. Kyllingskinnet er salt, sprøtt og knallgodt og når sjokoladen kommer i munnen eksploderer det i en fabelaktig kombinasjon av salt og søtt. Skal du spise noe søtt (og salt) under Gladmat er denne obligatorisk.

###

5

Spiseriet

Hva: Røkt klippfisk fra Sunnmøre med rørossmør, gressløk, pepperrot og silderogn.

Pris: 40 kroner

Vurdering: Delikat lagt opp, pluss for skikkelig skje. Mild og god smak av klippfisken som er tilsatt sitrus. Veldig godt tilbehør.

###

Sabi Sushi

Hva: Sabi poke bowl

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Består av rå laks sammen med ingefær, syltet ingefær, agurk, løk og nori som ligger på en salat bestående av salat og sjøgress. Herlig laks med god dressing og frisk og god salat.

###

Bar Social Eating

Hva: Hummer med marinert blomkål og tørket sort oliven på tartelett av filodeig.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Saftig og god hummer og sammen med veldig godt tilbehør i form av sprøtt blomkål og meget bra.

###

Matmagasinet

Hva: Minibun med høyrygg av okse, kimchisalat og limedressing

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Godt og nylaget brød, saftig og mørt kjøtt. Også dette en perfekt liten munnfull slik det skal være på Gladmat.

###

Harry Pepper

Hva: Craigs veggiechili.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Hos Harry Pepper står Craig Whitson som også har et samarbeid med Lervig og Idsøe. Chilien serveres med nachos og grov salsa og er en herlig og spicy chili som attpåtil er vegansk.

###

Zouq

Hva: Vegetarsamosa.

Pris: 35 kroner.

Vurdering: Samosaen er frityrstekt deig som er fylt med potet og grønnsaker. Serveres sammen med myntesaus. Først er den mild og snill, men blir mer og mer krydret etter hvert og har veldig god smak.

###

Yips

Hva: Dumplings.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: På palmebladet ligger det to dumplings i saus sammen med vårløk og sesamfrø. De smaker herlig og har meget godt kjøttfyll og god og spicy saus. I tillegg til denne lages det også en vegetarvariant.

###

Matjes

Hva: Matjes

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Filet av matjessild på lompe sammen med rømme, rødbete og løk Herlig sild, herlig tilbehør og fersk og god lompe. En klassiker på Gladmat.

###

Hekkan Burger

Hva: Hekkan wannabe slider

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Består av friturafritert sterling kveite med remulade i burgerbrød. Nydelig kveite sammen med herlig remulade, rå rødløk og godt burgerbrød. Har du planer om å spise flere retter på Gladmat ville jeg hoppet over burgerbrødet.

###

4

Pasha

Hva: Vinbladruller fylt med ris og kjøtt servert sammen med yoghurt.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Nokså stor porsjon der du får fire vinbladruller og en god porsjon med yoghurt. God og krydret smak av vinbladrullene og god yoghurt.

###

Matsaya

Hva: Fritert pannekake med kjøtt.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Her får du en relativt tykk kake av deig som er fylt med kjøtt. God smak av kaken og god smak av fyllet, men dette er en god porsjon så det kan være en fordel om du har noen å dele den med.

###

Los Tacos

Hva: Chicken eller vegan street taco

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Myk tortilla fylt med kylling salsa, guacamolen og syltet løk. Helt grei kylling sammen med god salsa og ok guacamole, og er en helt grei rett på det jevne dersom du må spise taco når du er på Gladmatfestivalen.

###

Monrudee

Hva: Phad Thai

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Her får du virkelig mye mat for pengene med tanke på at du får en stor boks med Phad Thai. Litt tam kylling, men gode nudler sammen med egg og kylling. Sørg for at du har noen å dele den med.

###

Gaffel & Karaffel

Hva: Slow cooked ribbe med asiatisk BBQ og syltet rødkål.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Noe vanskelig å spise og god spicy og god smak av ribben sammen med sausen. Blir likevel litt fettet og ufrisk, men god og syrlig smak av rødkålet som også er krydret med koriander.

###

3

Lura Turistheim

Hva: Biffgryte med hjemmelaget potetstappe.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Retten serveres i pappbeger og for 40 kroner får du en god porsjon. Potetstappen smaker helt greit og det samme gjør kjøttet i den brune sausen. Hadde sikkert vært godt med litt tyttebærsyltetøy til, men dette er på ingen måte det mest spennende du kan spise på Gladmat.

###

Møllehagen Restaurant

Hva: Skagenrøre servert på toast.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Fine farger og lekkert lagt opp. Består av reker og kreps sammen med dill og diverse og er egentlig ganske kjedelig selv om det ikke er noe usmak på retten.

###

Bad Boys BBQ

Hva: Slow cooked whiskey barrel pulled pork slider.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Dette er ikke retten du tar i starten når du er på Gladmat for her får du virkelig my mat. I brødet ligger det coleslaw sammen med pulled pork, syltet løk og barbequesaus. Helt greit, men litt tørt kjøtt. Men mett blir du, dersom det er målet.

###

IKEA

Hva: Kjøttboller, kyllingboller, grønnsaksboller og fiskeboller laget av laks og torsk.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Det var fiskebollene som ble testet og dem ble servert med mango, aspargesbønner, soyasaus og syltet sjøgress. Greie, men litt tørre fiskeboller og ikke tilbehør som kunne ha vært bedre. Dette er definitivt en rett som ser mye bedre ut enn den faktisk er.

###
PS! RA har testet 24 av årets Gladmat-retter. Vi er sikre på at det også finnes gode retter hos andre utstillere, derfor anbefaler vi å sjekke Gladmats egen oversikt over retter til 40 kroner.

Mer fra Dagsavisen