Dette er «71 grader nord»-deltakerne fra Rogaland

– Det var vakkert og forferdelig på samme tid, sier en av deltakerne fra Stavanger.

Skuespiller, danser og sanger fra Stavanger, Cecilie Marjatta Välinen (28) er én av to Rogalands-deltakere som dukker opp på TV-skjermen  når den 20. sesongen av realityserien «71 grader nord» starter opp igjen på TVNorge tirsdag kveld.  Den andre deltakeren fra fylket er Henning Aarekol (40), som er sykepleier og foredragsholder fra Haugesund

– Det var både uvirkelig vakkert og helt forferdelig på samme tid, sier Välinen om realityopplevelsen.

– Å melde seg på var et skikkelig «du lever bare én gang»-øyeblikk, sier hun, som ble oppfordret til å melde seg på programmet av kollega Britt-Synnøve Johansen som hun spilte sammen med i «Billy Elliot» i Sandnes kulturhus.

– Selv om «71 grader nord» er det tyngste jeg noen gang har gjort, ville jeg aldri vært det foruten, sier hun.

Aarekol, som også er tidligere deltaker i programmet «Gøy på landet», er enig.

– Det er en opplevelse på godt og vondt, men mest et eventyr. Du går inn i en eventyrverden, sier han.

– Jeg vet hvor jeg skal hente bilen

Å svare hvor langt de kom i konkurransen er de ikke interesserte i.

– Hehe, det kan jeg dessverre ikke fortelle. Det er bare å smøre seg med tålmodighet, sier Välinen.

– Jeg kan ikke si så mye om det, men jeg vet hvor jeg skal hente bilen, ler Aarekol.

Men Välinen gir et lite hint:

– Jeg kan røpe såpass at jeg fikk virkelig testet og pushet mine egne grenser, var i kjelleren og opplevde helt utrolig vakre steder med natur som tok pusten fra meg.

– Fellesskapet var spesielt

Begge vektlegger samholdet i gruppen på spørsmål om sitt beste minne.

– Jeg kan ikke røpe så mye av hva som skjedde på turen, men det jeg vil trekke fram er folkene jeg var på tur med. En herlig kreasjon av helt forskjellige personligheter med ulik bakgrunn. Det var fascinerende hvor fort man ble kjent og ble glad i hverandre når man deler sine verste og beste dager så tett sammen, sier Välinen.

Aarekol legger til:

– Folkene du treffer er kanskje det beste minnet. Det er spesielt å dele sorger og gleder over så lang tid med folk du egentlig ikke kjenner. Det gjør at vi blir skikkelig sammensveiset som en gjeng. Du kjenner de i gruppen bedre enn du kjenner dine nærmeste nesten. Det var utrolig kjekt.

De tøffeste utfordringene rogalendingene møtte på var nye omgivelser og mat.

– For meg var stort sett det meste jeg gjorde i løpet av turen nytt for meg. Jeg er fysisk godt trent som danser, men jeg har stort sett vært i dansesalen og håndballhallen hele livet, sier Välinen.

– Utfordringen min var nok å få i seg nok mat. Du blir såpass sliten i kroppen at den ikke er i stand til å ta til seg næring. Og det å klare å spise mens du er på en sånn tur, det var knalltøft, innrømmer Aarekol.

LES OGSÅ: - Du føler deg litt som en rockestjerne

Välinen: - Var i tvil først

– Da jeg fikk tilbudet om å være med var jeg veldig i tvil først, jeg er en typisk «flink pike» som alltid har tatt fornuftige valg. I «71 grader nord» måtte jeg kaste meg ut av komfortsonen og være på tynn is. Det er jeg veldig stolt av å ha gjort og er veldig glad for at jeg tok denne sjansen, sier Välinen.

– Det er erfaringer og følelser jeg skal ta med meg resten av livet.

Välinen og Aarekol ser begge fram til å se på TV, og reaksjonene.

– Det blir eksepsjonelt. Rå natur og turer. Norge er et nydelig land, altså.

– De må være forsiktige de som sitter og ser på, for plutselig får de lyst å være med selv. Du legger kanskje chipsen ifra deg og kommer deg ut, ler Aarekol.

Välinen sier hun skal parkere seg i sofaen og følge med.

– Det blir både rart og fint å gjenoppleve hele turen på ny. Tirsdag- og torsdagskveld blir hellig denne høsten, og skal tilbringes i sofaen med venner og familie, og «71 grader nord» på TV-skjermen.