Nyheter

Dett var dett – nå kommer regnet

Vi går trolig klar det verste regnet i helgen, men shortsværet er over for denne gang, og trolig for i år.

– Helgen vil kort fortalt bestå av regn, forteller vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Martin Granerød.

Det skyldes at høytrykket vi har nydt godt av de siste dagene trekker østover og lavtrykkene står i kø i Nord-Atlanteren og Norskehavet.

Trøsten får være at Hordaland og spesielt Sogn og Fjordane må for alvor skalke lukene. På våre kanter ser det ut til å bli litt mer levelig forhold, spesielt sør for Boknafjorden.

Mildt

Selv om vi neppe bikker 20 grader flere ganger i år, vil temperaturen være på den milde siden gjennom helgen, 15-17 grader, for så å synke søndag kveld og inn i neste uke. Det meste av nedbøren ser også ut til å kommer søndag ettermiddag og kveld. Vinden slipper vi heller ikke unna.

– Det ser ut til å bli periodevis kuling på kysten med muligheter for en kortvarig liten storm natt til lørdag, sier Granerød.

«Indian summer»

Indian summer er altså definert som en uvanlig varm periode med temperaturer over 20 grader celsius, som kommer etter en periode av kjølig vær i høstens innledning. Begrepet brukes også generelt om en varm høst.

Språknestor Sylfest Lomheim har uttalt til Klassekampen at begrepet først ble vanlig i Norge langt ut på 1900-tallet.

– Uttrykket er fra USA, dokumentert første gang i 1778 og brukt om gode høstdager på østkysten, dager like varme og strålende som dagene lenger i sørvest, som på den tiden fortsatt var indianerterritorium, ifølge Sylfest Lomheim.

En mulig opprinnelse er at de nordamerikanske indianerne jaktet bison da høsten var varm og solrik. For spesielt interesserte kan også husmannssommer og fattigmannssommer brukes om det samme værfenomenet.

For enda mer spesielt interesserte, finner og tyskere omtaler værfenomenet som gammelkvinnessommer, «Altweibersommer». Kan være verdt å ha bak øret når seidelen svinges neste oktoberfest.

Mer fra Dagsavisen