– Det var ekstremt i går

Gladmat-festivalen er i full gang. Nå har utstillerne forberedt seg på nok en hektisk dag i Stavanger.

– Mange forteller at dette var den beste onsdagen de har opplevd, sier kommunikasjonsansvarlig Inger Johanne Stenberg til RA.

Hun kan forteller om god og jevn trafikk på festivalens første dag. Bodene er igjen oppe og går etter en travel natt i Stavanger sentrum. 

Tom for røre

– Det var helt ekstremt, sier Alexander Gouchan til RA.

Han og fire andre ansatte lagde japanske boblevafler til folket for Wrap and Roll. Guttene i teltet fikk ilddåpen på onsdag. Det er første året guttene er med på festivalen. Planen deres var å selge de spesielle vaflene med is og sjokolade til klokken tolv på kvelden, men de gikk tom for vaffelrøre klokken ti. 

– Vi ga bare ut gratis slush til alle som sto i køen da. I dag har vi bestilt mer vaffelrøre, sier han og håper på like god trøkk i dag. For i dag er de forbrett på det meste.

Les også: Vi testet Spiselig Byfest sine retter

Rush i ettertid

Den etiopiske restauranten Gådjå begynner å bli kjent for de fleste i Stavanger, spesielt for vegetarianerne og veganere. Restauranten dukket opp på Gladmat for første gang i 2006. Etter noen år som deltakere følte de på motet til å starte egen restaurant, det gjorde de i 2012. Siden har familiebedriften Gådjå nesten vært fast inventar på festivalen. 

– Vi blir mer og mer forberedt for vært år, sier daglig leder Menelik Bekele til RA.

I år har de en ny rett på lur.

– Vi liker å ha noe vegetar til Gladmat-rett, men i år har vi gjort det litt annerledes.

Gådjå kan nemlig friste med friterte kikertboller formet som en terninger i år. Bekele forteller at restauranten alltid opplever et rush i etterkant av Gladmat-festivalen, men han vil ikke si om restauranten har konkrete planer for utvidelse i framtiden. 

– Vi tar det som det kommer, sier Bekele.

Les også: Her er de beste rettene på Gladmat 2018

Laksetatar til folket

Bodene skal åpne klokken tolv, men det serveres allerede mat fra Gådjås telt. Det samme tilstander rundt området. Ved Wrap and Roll begynner en lang kø å danne seg igjen. En av dem som begynner tidlig er Mat Magasinet som serverer kamskjell med blant annet laksetartar. Torunn Presthus og sønnen Bjørnar Presthus Torseth har smakt på retten og er svært fornøyde. Selv om Bjørnars alder vil tilsi en tommel ned til rå laks, har han spist opp alt og smiler oppriktig. 

– Vi kom hit for å smake litt, og kan anbefale laksetartaren, sier Presthus. 

Festival-turisme

Selv om området ikke er offisielt åpent ennå er turistene ankommet for lenge siden. For Bjørn Brekne, Mabel Hansen Brekne og Siv Hansen har festivalen vært et «must» de siste tre årene. De har ingen favoritt retter med kan sette pris på god is og nanbrød av god kvalitet.