Faksimile: RA onsdag 15. februar 2017.

«Det vanskelige arbeidet»

KOMMENTAR: Viking har et lavere antall spillere på U-landslagene enn på årevis. Paradoksalt nok tror sportsleder Espen Iversen at klubben nå er på et rettere spor.

Følg RA Sporten på Facebook!

RA hadde onsdag en sak med tallfakta rundt U-landslagsspillere på herresiden hos Viking og Ulf. Viking hadde 15 for noen år siden. Nå er tallet fem.

I veldig mange år hanket de mørkeblå inn «rått og råde» av omlandets talenter. Det ga et skyhøyt antall U-landslagsspillere. Kulminerte det i produksjon av nok gode A-lagsspillere? Det synes jeg ikke.

Misforstå meg rett. Dette er et tohodet troll. Det er selvsagt bra med mange spillere på U-landslagene. Det gir uvurderlig internasjonal erfaring og gjør talentene lekre for salg. Men de behøver ikke nødvendigvis å spille i Viking for å styrke Viking. På lengre sikt.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i antall U-landslagsspillere i Viking

En av de vanskeligste øvelsene i lagidrett er å løfte en god junior til en god senior. I fotball, som har den største konkurransen av alle idretter, er det enda verre. Temaet er gjennomforsket på. Det finnes ikke helt klare fasitsvar. Likevel tror jeg Viking er nærmere et – for dem – passende svar i veien de nå staker ut.

Bård Wiggen, som er leder for sport og utvikling, ønsker å formalisere tettere samarbeid med de mindre klubbene i distriktet. Han mener mye av nøkkelen ligger i disse mindre drivhusene.

Det skal handle om kompetanseheving i nærmiljøet, hospitering – og ikke minst muligheten for A-lagsfotball på et tidligere aldersstadium. Jeg tror Wiggen treffer spikeren på hodet. 

Ta de lokale klubbene på alvor! Her ligger masse fotballkompetanse og muligheter. Å tro noe annet er en hån mot lokalballen. Fast jobb i Viking er ingen forutsetning for å kunne utvikle fotballspillere.

Hos de gode årgangene til Drillo var fellesnevneren at de fleste spillerne tidlig hadde spilt A-fotball i mindre klubber. Statistikken har endret seg. De fleste landslagsspillerne nå er flasket opp hos toppklubbene. FIFA-rankingen gir grunn til å undre på hvor lurt det er.

LES OGSÅ: Bedre enn ventet for Sale

Dreiningen har nok sammenheng med griske klubber, som tidligere vil ha kontroll på rettighetene til spillerne, og NFF-latskap i forhold til hvor man leter.

Også tidligere har Viking vært opptatt av naboene. Da som «satellittklubber». Disse ble lovet masse hjelp, men i altfor mange tilfeller kladdetsamarbeidet tidlig. Faktisk påfallende ofte etter at de mørkeblå hadde fått overført spillerne de ønsket til sin U-avdeling.

At klubben nå ønsker et skriftlig samarbeid med Vidar mener jeg er helt topp. Den nye 2. divisjon bør være en perfekt arena for å skape A-lagsspillere av gutter i alderen 15 til 19 år. Men også regionsligaen vil holde høyt nivå.

For i årene som kommer kan ikke Viking ha løselige mål om å få opp én egenprodusert spiller i året til A-stallen. Det må være tre-fire – hvor et par blir gode A-lagsspillere.

LES OGSÅ: Uavgjort mellom Viking og Start