– Tallene er kvalifisert synsing. Tallene kan være høyere og lavere. Uansett gir det er godt bilde på hvor omfattende sexkjøp er i Rogaland, sier Narve Toppe, fagansvarlig for menneskehandel i Sør-Vest politidistrikt. Foto: Arne Birkemo

– Det selges sex for 59 millioner årlig

– Kundene er naboen din, en du kjenner.

Det sier Narve Toppe, fagansvarlig for menneskehandel i Sør-Vest politidistrikt.

Avdelingen for organisert kriminalitet i politidistriktet anslår at det selges sex for 59 millioner kroner årlig i Rogaland, fordelt på over 47.000 sexkjøp i året.

– Tallene er ikke forskning. Vi kan ikke si at det er nøyaktig 47.000 sexkjøp. Tallet kan være høyere eller lavere, men akkurat det er ikke så viktig. Uansett gir det et bilde av hvor omfattende sexsalg er i fylket. Sannsynligvis er det også en del mørketall her, forklarer politioverbetjent Narve Toppe overfor RA.

LES OGSÅ: 35-åring i retten for sexkjøp:– 18.000 i onanibot

Bakgrunn for tallene

Tallene politiet har kommet fram til er basert på antall kvinner som selger sex gjennom nettannonser i fylket, samt hvor mange kunder kvinnene har hver dag.

– Vi regner med at det er rundt 130 sexkjøp i fylket per dag. Noen kvinner vi snakker med forteller oss at de har én kunde hver dag. Andre har tre eller fem. Derfor har vi tatt et snitt på to kunder daglig per kvinne. Per kjøp har vi tatt utgangspunkt i 1250 kroner, selv om prisen kan variere fra 500 kroner til flere tusen per sexkjøp. Antall kvinner er også varierende, forklarer Toppe.

LES OGSÅ: Plages av sexkunder - truer med anmeldelse

Menneskehandel og sexkjøpsloven er prioritert hos politiet i fylket. Hovedoppgaven er å «ta» bakmennene. Politiet er ikke i tvil om at det er et apparat som transporterer kvinnene til Stavanger-distriktet. Et apparat som tilrettelegger med logistikk og boliger hvor det selges sex.

– Mange av kvinnene snakker verken norsk eller engelsk. De har aldri vært utenfor sitt hjemland. De fleste kommer ikke hit alene, sier Toppe.

LES OGSÅ: Butikkeier og advokat var hos prostituerte – vitnet i halliksak

– Lukrativ bransje

Bjørn Vidar Bollestad er leder for organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt. Han forteller at de virkelige bakmennene befinner seg i utlandet.

– Vi ser betydelige pengebeløp som sendes ut av Norge. Penger fra sexsalg. Pengene går til de som virkelig er bakmennene. De sitter i hjemlandet og styrer, mens de har folk her lokalt som sørger for at alt går som det skal, sier Bollestad til RA.

Prostitusjon er en lukrativ virksomhet. Mens narkotika kan brukes en gang, kan mennesker brukes igjen og igjen.

– Og prostitusjon er lettere å skjule. Mennene manipulerer, truer og skremmer kvinnene til å gjøre og si som bakmennene vil. For politiet er det da vanskeligere å bevise menneskehandel, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Var hallik for «Hot Emma» og «Sweet Melissa»

Fellesnevneren for de aller fleste kvinnene som selger sex i Rogaland er fattigdom. Politibetjent Magnar Silseth forteller at kvinnene som selger sex i fylket hovedsakelig er fra østeuropeiske land.

– Ofte innleder en av bakmennene et forhold til kvinnene. Dermed blir de lurt inn i prostitusjon som de ikke kommer ut av, sier Silseth.

Antall sexannonser på nett viser at Rogaland har nest flest etter Oslo.

Bollestad sier det er vanskelig å si hvorfor, men peker på at Rogaland er en pengesterk region.

– Samtidig er Stavanger en internasjonal by. Folk fra andre land kan ha et annet syn på prostitusjon. I noen land er det lovlig både med sexkjøp og bordell, sier han.

Bakmennene

Ifølge Toppe viser etterretning fra Europol at ofre for menneskehandel og bakmenn ofte er fra samme by i hjemlandet.

– Det gjør kvinnene ekstra sårbare. Bakmennene truer med å skade familie, barn og venner i hjemlandet dersom de ikke gjør som fortalt.

Apparatet som styrer prostitusjonen i Rogaland består av både utenlandske aktører og nordmenn. Bakmennene kan være noen som bor her og har en normal jobb, men som også tilrettelegger for prostitusjon gjennom utleie og framleie. Spesielt rumenske kvinner på innemarkedet er styrt av bakmenn.

– Et eksempel er en rumener som hadde etablert seg i utkanten av Stavanger-distriktet. Han drev en kombinasjonsvirksomhet hvor han administrerte en innbruddsbande. I tillegg hadde han kontroll på noen leiligheter hvor det ble solgt sex, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Mann (28) var hallik for samboeren

Kundene

Ifølge Toppe er det stor etterspørsel for kjøp av sex i fylket.

– Sexkjøp skjer overalt. Rett rundt dørene våre. I stort omfang. Kundene er naboen din. En du kjenner. Kundene sier ofte: «Jenta smilte. Jeg er snill med dem». Men, ingen av kvinnene vi har snakket med sier at drømmen deres var å bli prostituert. Ingen sier at de har sex med noen for noen annen grunn enn å tjene penger, sier Toppe.

LES OGSÅ: Stavanger nest størst på innemarkedet:– Vi er for mange jenter