Nyheter

Det røde huset skifter farge

Det røde huset ved Breiavatnet har ikke alltid vært rødt. Til sitt 150-årsjubileum i år får bygget tilbake sin opprinnelige sandsteinfarge.

Bilde 1 av 3

De siste månedene har det røde huset ved Breiavatnet, Kongsgata 47–49, vært tildekket med stillas og presenning. Om noen få uker forsvinner dette, og den røde fasaden har blitt erstattet med den opprinnelige sandfargen.

– Denne bygningen var hjemmet til Stavangers mest betydningsfulle arkitekt, Conrad Fredrik von der Lippe. Da det ble bygget hadde det en lys sandsteinsfarge. Senere ble det malt rødt, lyserosa og så rødt igjen, sier byantikvar Hanne Windsholt til RA.

LES OGSÅ: Isbar må male om knall rosa hus

Nøyaktig hvorfor bygget ble malt i den rødfargen vi kjenner i dag, er Windsholt usikker på, men hun tror rød var en populær farge på 1920- og 30-tallet, og hun tror det var en allment akseptert konvensjon å male teglsteinshus røde i Stavanger.

Viktig fargehistorie

I tillegg til Kongsgata 47–49, tegnet arkitekt von der Lippe blant annet St. Petri kirke, Sangsalen på Kongsgård skole og hovedbygget på Misjonshøgskolen. Han hadde også ansvaret for den store rehabiliteringen av domkirken på 1860-tallet.

– Det er vanskelig både historisk og arkitektonisk å forsvare den røde fargen nå. Sandsteinsfargen henger tett sammen med arkitekturen, og ved å skifte farge vil vi få et mer sannferdig bilde av det historiske bygget og hvordan historien artet seg, sier Windsholt.

LES OGSÅ: – Det er ikke kult å være en gledesdreper

Bygget fyller 150 år i år, og skulle gjennom en omfattende fasaderehabilitering der all gammel puss og maling skulle fjernes. Det var i den forbindelse at byantikvaren ba om å få bygget fargeundersøkt, og etter en rekke fargeanalyser gjort av ansatte ved arkeologisk museum, viste det seg at fargen har vært «feil» i mange år.

– Vi risikerte å miste en viktig del av fargehistorien da all pussen ble fjernet, så det er veldig kjekt å få undersøkt fargehistorien og å få tilbake den opprinnelige sandsteinsfargen. Det blir litt mindre iøynefallende nå, men i dette tilfellet veier det historiske tyngst, sier Windsholt.

Mer fra Dagsavisen