Nyheter

– Det kommer til å bli både tårer og latter

Rune Andersens «Lykkeliten» er en humoristisk forestilling om alvorlige tema, og er oppkalt etter sangen moren hans sang til ham som barn.

– Jeg har aldri gjort noe som dette før. Det blir en sterk forestilling, men det skal likevel ikke bli en tung forestilling. Når publikum går ut av salen skal de være glade, ha fått ny kunnskap og kanskje blitt mer bevisst på verden rundt seg, sier Rune Andersen til RA om sin nye forestilling «Lykkeliten», som har premiere på Stavangeren 31. januar.

– Det kommer nok til å bli både latter og tårer i salen, legger han til.

Nylig gikk Andersen og søstrene hans ut og fortalte om sin oppvekst med en voldelig far, og den nye forestillingen hans, «Lykkeliten», er en tidsreise gjennom komikerens 55 år lange liv.

– Det var en til tider tøff barndom, og jeg skal fortelle min historie med det verktøyet jeg har; humor. Så får vi se hvordan det går, sier han.

LES OGSÅ: Hansen til DNB Arena

Det riktigste og viktigste

I tiden etter Andersen og søstrene gikk ut med sin historie har ikke tilbakemeldingene latt vente på seg.

– Det er mange som har takket for at vi har gitt vold og overgrep mot barn et ansikt. Jeg håper denne forestillingen kan være til hjelp for dem som har gått gjennom noe lignende, sier Andersen, som håper dette blir en ærlig, varm og humoristisk forestilling.

– Alle har en historie, og dette er min. Dette er kanskje det riktigste og viktigste jeg har gjort i livet, legger han til.

LES OGSÅ: Rune Bjerga tar av på Facebook

«Lykkeliten»

Andersen forteller om en lang prosess for å få manuset klart, og han har fått god hjelp av Pål Mangor Kvammen, Kjetil Kooyman og Knut Nærum.

– Det har vært en tøff prosess. Vanligvis kommer jeg bare med ønsker til manus, men denne gangen har det stått og falt på meg, for det er bare jeg som kan fortelle min historie, sier han.

– Hvorfor har den fått navnet «Lykkeliten»?

– For en måned siden hadde den ikke navn i det hele tatt, men så kom jeg på «Lykkeliten». Den pleide moren min å synge for meg da skulle legge meg, sier han, og begynner å nynne på barnevisen.

– Dessuten er jeg jo lykkeliten. Jeg har jo klart meg kjempebra og er privilegert som få, legger han til.

LES OGSÅ: «Musikalsk festdrikk som tåler litt mer destillering»

To konger

Selv om forestillingen har et alvorlig tema, blir det også latter, lover han.

– Mitt humorverktøy er imitasjon og parodi, og jeg tar med meg verktøykassen på jobb, sier han, og nevner både Erik Bye, Herbjørn Sørebø og Thorvald Stoltenberg som mulige innslag.

– Kanskje stikker Kong Olav og Kong Harald innom også. Dette er en tidsreise gjennom mitt liv, og mange av disse har vært viktige deler av livet mitt. Vi har et manus, men det skal knas og foredles fram mot premieren. Vi har fortsatt mye på blokka, forteller han.

– Tror du publikum blir overrasket over å se deg på denne måten? 

– Jeg er overrasket selv, for jeg hadde ikke trodd jeg skulle gjøre noe som dette. Det enkleste hadde jo vært å gjøre en ren humorforestilling. Men hvis publikum er halvparten så spent som meg, er jeg dobbelt så spent som dem.

Mer fra Dagsavisen